Foto: Per Wiklund
IBF Falun

Tränarduellen: ”Skillnaderna är extrema”

Det gamla möter det nya när Thomas Brottman ställs mot Andreas Harnesk - en het tränarduell väntar i SM-finalen.

Ny SM-final mellan Storvreta och Falun och mycket är sig likt i de båda lagen sedan förra året. Båda har kvar stommen i sina lag kryddat med ett par spelare och båda lagen har fortsatt visa att de är de två bästa i ligan. Det finns dock en stor skillnad och det är att Storvreta efter guldet förra året har bytt ledarstab och huvudtränare. Istället för Stefan Forsman leder nu Andreas Harnesk laget och skillnaden mellan honom och Faluns tränare Thomas Brottman. Harnesk beskrivs ofta som den ”nya” typen av tränare som jobbar mycket med statistik, taktiska detaljer och videoklipp. På andra sidan står Thomas Brottman med flera SM-guld som spelare och en tränare av det ”gamla” slaget som jobbar mer på känsla och ryggmärgsbeteende än videoanalys.

— Skillnaderna oss emellan är väl extrema. Nu vet jag inte exakt hur han jobbar men vad jag har hört så har han väl typ 500 frislagsvarianter från hörnet. Det passar väl Storvreta och hur de vill spela men det skulle aldrig passa vår trupp. Jag har kört samma övning hela säsongen och Ralle (Rasmus Enström) har fortfarande inte lärt sig den. Men Harnesk gör det bra och hans sätt passar Storvreta,  säger Thomas Brottman.

Även Andreas Harnesk är inne på att det finns en del skillnader.

— Jag förstår resonemanget att det är en del skillnader oss emellan och lite så är det absolut. Jag har väl läst mycket böcker, jobbat mycket med filmklipp, gått mycket utbildningar och pratat med experter medans Brottman bygger mer på erfarenhet där han vunnit väldigt mycket och verkar vara fantastiskt duktig. Men han kanske leder lite mer som man gjorde förr i tiden vad jag har hört, säger Harnesk,

Men även du har erfarenhet? 

— Jag njuter av sådana här lägen. Det har alltid varit det snacket att när jag kommer upp på juniornivå så var jag ny och när det var distriktlags-SM så vann vi guld där och sedan var jag ny i damernas SSL och vann guld. Nu är jag ny här i herrarnas SSL. Men även om jag är ny så har erfarenhet och jag tror vi har väldigt bra chans, säger Harnesk.

En skillnad tränarna emellan är hur de jobbar med video. Harnesk jobbar väldigt mycket med video medans det för Brottman är ett relativt nytt instrument.

— Jag tror av min känsla. Jag tycker Brottman verkar vara en kanonkille och han är skitduktig. Men han är väl inte den som jobbar lika mycket som jag med videoanalys och de delarna. Han är mer en tränare som är mer här och nu och matchcoach, säger Harnesk.

Även i Falun har de börjat jobba mer med video. Men Brottman ser en risk att det blir för mycket.

— För mig och oss så ställer video till det en del för spelarna. Vi jobbar lite med det men jag märker att det låser mina spelare. Det går in att bara ta ett lag och dunka in massa information. Då kanske 13 av 20 sitter som fågelholkar. Men jag vill inte heller att innebandy ska vara Storvretainnebandy. Det är för strukturerat för mig och det blir tråkigt. Jag vill ha mer kaos och mer i spelarnas individuella delar, säger Brottman.

Om det ”nya” eller det ”gamla” lyckas bäst återstår att se. Imorgon lördag 15:15 kör lagen igång.

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar