Foto: Per Wiklund
Landslag

”Som kor på grönbete”

EFT är sista turneringen för herrlandslaget innan VM-truppen tas ut och det är ett lag i god harmoni som ska sig an Tjeckien, Schweiz och Finland i Växjö i helgen. - Det är bra stämning i truppen och det har det varit länge, säger Johan Samuelsson.

En viktigt helg på många sätt herrlandslaget under EFT i Växjö. Spelare som är på gränsen till VM-truppen ska visa upp sig, formationer ska spelas samman och detaljer ska slipas på. Vi slog oss ner på spelarhotellet tillsammans med Johan Samuelsson för att få en känsla inför turneringen.

Hur är det samlas med landslaget?
– Det är alltid kul. Framförallt de här samlingarna så nära inför VM. Det är sista lägret att visa upp sen innan truppen sätts. Förberedelselägret i Visby är väl det skönaste egentligen när truppen är satt men det är en bra stämning i truppen och det har det varit väldigt länge. Många har spelat med varandra sedan U-19 och det är en harmonisk stämning.

Vem bor du med?
– Vi bor i dubbelrum och jag med Robin Nilsberth vilket jag gjort sen han kom med i landslaget. Det funkar bra.

Vad fokuserar ni på under EFT?
– Det handlar om att slipa detaljer. Vi har ju sen förra VM kunnat testa mycket och vet på ett ungefär vad som fungerar. Nu är det detaljer som vi fokusera på och de kan vara avgörande i ett VM. Jag har också svårt att se att Tjeckien, Schweiz eller Finland kommer med något helt nytt också.

Ni har ju även flera träningar under denna samlingen. Hur är de upplagda.
– Första träningen är alltid en sjuhelsike tempo. Det är som att släppa ut kor på grönbete. Sen är det lite lugnare där vi spelar ihop oss och går igenom det som behövs.

Vad för typ av innebandy vill Sverige spela?
– Vi har sagt de senaste åren att vi vill vara världsledande. Spela med mycket initiativ, ha mycket boll och rörelse. Ett bra anfallsspel och både kunna spela lågt och högt försvar och det har vi gjort bra.

För att det ska bli ett nytt VM-guld. Vad måste stämma?

– Jag tror att det framförallt handlar om att vi är 100%. Vi kan inte tappa någonstans och får inte lämna ödmjukheten hemma. Vi har märkt att när vi är dåligt så beror det på en låg energinivå i truppen och då har även spelet dippat. Det gäller att vi hittar våra roller och går det vi ska i de. När vi är iväg utomlands brukar vi göra lite aktivitet såsom stadsvandringar och besök på museum för att hålla upp energin.

Ikväll väntar Tjeckien, matchstart 19:10.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar