Foto: Michael Peter
Landslag

Täbyshow mot Finland

Seger för damlandslaget i den första matchen av EFT och det mot värsta rivalen Finland som inte hade mycket att sätta emot. Stora segerorganisatörer blev Sveriges femma med Täbyspelarna Wikström, Stålhult och Tschöp.

Sverige-Finland, ett klassiskt möte där svenska damlandslaget från start visade vilka som är bäst.

Vi börjar känna igen det svenska försvarsspelet som kördes för fullt under Finnkampen och så även i dagens match mot Finland. Ett högt pressande Sverige som gör det oerhört svårt för de finska backarna att åstadkomma några organiserade uppspel. Detta mot ett lågt finskt 2-2-1 försvar.

Den första perioden var Sverige helt överlägsna och matchens första mål görs av Sofia Joelsson påpassligt framme på en retur. 0-2 är ett riktigt klassmål där Therese Karlsson får en långt uppspel till vänster som hon med ett tillslag serverar en fristående Sara Steen i slottet. Det dröjer till den 11:e minuten innan Finland har sitt första farliga avslut på mål vilket är en friläge som Sara Hjorting i det svenska målet avstyr snyggt.

Efter det presenterar de sig i målprotokollet, femman som var bäst på plan och skapade chanser i stort sett varje byte. Moa Tschöp och Sofie Andersson som backar med Anna Wijk som center tillsammans med Jennifer Stålhult och Louise Wickström som forwards. Först är det Lousie Wickström som krigar sig till en retur och 0-4 av Jennifer Stålhult är ett hårt backhandskott i första krysset, båda målen assisterade av lagkamraten i Täby Moa Tschöp.

Tätare finskt försvarsspel 

Andra perioden blev jämnare. Sverige fortsätter att vinna boll högt upp i banan och försvårar för Finskornas uppspel. Den här perioden blev spelmässigt annorlunda än den första. Sverige tappar mer boll i omställningslägen vilket gör att spelet blir böljande. Samtidigt ändras det en del i den svenska femmorna och laget kommer ur rytmen som fanns i den första perioden. Firma Täby med Wickström som målskytt utökar till 0-5, assist återigen Moa Tschöp. Perioden vinns dock av Finland som med 1 sekund kvar gör sitt andra mål i matchen. Det kunde varit fler finska mål men Sara Hjorting gjorde på nytt en frilägesräddning. En period som kan summeras med ett tätare finskt försvarspel och ett mer orytmiskt Sverige.

Louise Wickström matchens spelare

Sverige får en pangstart i den tredje perioden och gör redan efter 58 sekunder 2-6, återigen Wickström med assist från Tschöp och känslan är att det finska hoppet om att komma ikapp dör vid det här målet. Inbytte Ellen Rasmussen utökar Sveriges ledning efter 12:33 när laget återigen lyckas skapa bra tryck under en periods i den finska zonen. Det svenska försvarspelet sjunker sedan något och med 4 minuter kvar av matchen tas målvakten ut i Finland i ett sista försök till upphämtning. Det blir dock bara ett mål till i matchen och slutresultatet skrivs till 3-7. Seger för Sverige där överkörningen spelmässigt i den första perioden banande väg för en stabil ny seger mot Finland. Matchen spelare utsågs Louise Wickström som gjorde 3 mål. Femman med just Wickström, Stålhult, Wijk med Tschöp (4 assist) och Sofie Andersson gjorde en mycket bra match.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar