Landslag

Kim avgjorde när Schweiz stod emot bra

Seger för Sverige i EFT mot Schweiz inför 943 åskådare i Fortnox Arena. Ett Sverige som fick en tuff match mot ett Schweiz som stod emot bra i 60 minuter. Segern skrevs till 7-5 och det mycket tack vare Sveriges förstafemma.

Schweiz stod upp bra mot Sverige i andra matchen av EFT. Det första perioden blev jämn där Sverige inte alls lyckades komma till avslut vilket skottstatistiken också visar då endast 1 skott kom på mål. Visserligen ett riktigt klassmål av den svenska förstafemman som redan efter 46 sekunder satte standarden på vad de skulle leverera under matchen. Målet görs av Rasmus Sundstedt assisterad av Kim Nilsson. Schweizarna stod emot bra i sitt försvarsspel och perioden blev till stor del ett ställningskring.

– Vi ville spela modigt och försöka gå framåt med bollen och inte ge Sverige för mycket tid med bollen vilket vi lyckades med i första, säger Schweiz Manuel Engel.

Schweiz fick en kanonstart på den andra perioden då Växjöspelaren Manuel Engel gav laget ledningen. Men mer än så blev det inte för Schweiz del utan här lyckades Sverige visa upp spelet de är så bra på. Ett högt bolltempo, bra rörelse och flera avslut på mål. Vid ställning 5-2 efter 10 spelade minuter i den andra perioden tog David Jansson i Schweiz bås timeout och ändrade om i försvarsspelet vilket han också var inne på i intervjun inför matchen. Det gav resultat och det var bara den svenska förstafemman som lyckades etablera ett organiserat spel efter det.

– I andra gör vi det väldigt bra. Vi tar initiativ och vinner mycket dueller. Då går det lättare att spela, säger Johan Samuelsson.

Det var nog många som trodde att den tredje perioden skulle innefatta ett ryck för Sverige men återigen hade laget svårt att komma till farliga chanser. Istället var Det Schweiz som började chansa mer i sitt spel och lyfta in passningar på kassen där Nico Scalvinoni, Luca Graf och Patrick Mendelin övat på volleyavslut. Istället för utökad svensk ledning var resultatet 6-5 och det blev nervöst i Fortnox Arena.

– Tredje är en blandning av första och andra. De får lite hugg och lite som Täby var för några år sedan. De chanser lite mer och flippar in bollar framför mål och idag lyckades det. Är de inne i det stimmet så är det en bra metod, säger Johan

Men Sverige lyckades reda ut stormen och matchens lirare Kim Nilsson fick göra sitt tredje mål i matchen i öppen kasse. Kim som spelade tillsammans med Johan Samuelsson och Rasmus Sundstedt framåt med Robin Nilsberth och Martin Östholm som backar var klart bästa femman i Sverige.

– Vi har bra variation och hot på alla platser i vår femma. Vi kompletterar varandra bra och har hittat en bra timing under det här lägret. Vi är 5 smarta killar som vet hur vi ska hantera bollen.