Foto: Per Wiklund
Landslag

Schweiz har tvättat bort onödig respekt

Ny match i EFT idag för svenska herrlandslaget och motståndare är Schweiz. Ett Schweiz där vi känner igen flera spelare från SSL men som också har en svensk tränare i form av David Jansson. - Vi har jobbat mycket med att hitta en fördel med att spela under tryck, säger David.

EFT fortsätter idag lördag efter 11-3 segern igår mot Tjeckiens. Dagens motstånd för det svenska herrlandslaget är Schweiz som igår förlorade mot Finland med 9-5. Tränare i Schweiz är svenska David Jansson.

– Vi fick många bra mot Finland. Just nu handlar mycket för oss att få taktiska svar men också personalmässigt vilka spelare som klarar av våra idéer bäst. Sen måste jobba mer på det sista att vinna matcher också, säger David till ibnytt.se

Ett Schweiz där David varit förbundskapten sedan april 2015.

– Vi vill spela ett spel där vi är flexibla utan boll. Vår mål är att alla femmor ska kunna spela med två spelsystem. Vi tror att om vi och Sverige spelar 2-1-2 så har vi inte en chans eftersom Sverige har ett så bra lag. Då måste vi kunna byta och på så sätt ge laget chansen att vinna alla matcher. Det är nått vi jobbat mycket med, att alltid ge oss chansen att vinna matcher. Defensivt handlar det om att jobba med olika intensitetsnivåer och med bollen vill vi lära ut att ta beslut. Det är väldigt få lag i innebandyvärlden som har fördel av att spela med bollen. Det är egentligen bara Sverige som kan mata ut sina motståndare. De har vi jobbat mycket med, att lära våra spelare att ta rätt beslut för ändå kunna vinna matcher.

12:40 idag lördag väntar match mot Sverige.

– Vi tror att vi långsiktigt har kunnat tvättat bort en onödigt respekt för Sverige. Det tack vare att vi gjort bra resultat och bra prestationer. Det är en stor grej att gå in med lagom respektlöshet som gubbarna i laget köper och på så vis skapa en tro på vårt sätt att spela och kunna vinna.

Att spela mot Sverige brukar innebära att Sverige har mycket boll och motståndarna får inrikta sig på försvarsspel.

– Jag är inte säker på att Sverige kommer ha så mycket boll den här gången. De vill säkert det och kommer nog trycka högre upp i banan. Vi har jobbat mycket med att skapa en fördel för oss med att de trycker högt och hur vi kan skapa målchanser ur det. Vi tycker att matchen är viktigare för oss än vad den är för Sverige. Det kommer bli svårt men jag är obotligt naiv och vi kommer tro på våra idéer för en vinst.

Även för Schweiz väntar VM i december.

– Taktiskt ligger vi i bra fas inför VM. Vi jobbar med detaljer här under EFT och sedan ett förberedelseläger i Schweiz. Gruppen är mycket tightare än jag trodde och det är en familjär känsla. De är bra på att göra saker ihop så processmässigt i gruppen är vi i väldigt bra fas. Jag är inte så mycket för teambuilding 13-16:00 utan vi har kört en tävling sen jag tillträdde som fungerat som övningar för att de ska jobba ihop.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar