Landslag

Sverige vann VM-genrepet

Med knappt en månad kvar till VM satte Sverige sig i respekt och vann med 7-2 över Finland. Framförallt imponerade det svenska försvarsspelet. - Vi är fysiskt starkare, snabbare och har mer finess, säger Robin Nilsberth.

Den förmodade VM-finalen, Sverige mot Finland blev också den avgörande matchen när Euro Floorball Tour skulle avgöras.

Redan från start visade Sverige att där har var en match laget vill styre. Med högt presspel mot de finska backarna, tätt försvarsspel och snabba säkra passningar på bladet skapade Sverige sig kommandot vilket också gav utdelning efter drygt 8 minuter. Bollen vinns i eget hörn och en snabb spelvändning frispelar Alexander Galante Carlström från halva planen och där gör han inget misstag.

Det märktes att det var en tuff match med två lag som ville sätta sig i respekt. Redan i den första perioden började det knuffas lätt efter och innan avblåsning och det var mycket kamp. Finlands första farliga chans kom 10:40 när Sami Johansson har ett skott i ribban. Men istället för finsk kvittering utökar Sverige ledningen genom Tobias Gustafsson vilket såg ut att vara en intränad uppspelsvariant.

– Vi gör en bra match. I första perioden sätter vi tonen direkt, säger Robin Nilsberth

Finland ville inte framåt

I den andra perioden blev det än tuffare på planen och inledningsvis höjde Finland sitt offensiva spel och reducerar på en retur efter en kanonräddning från Johan Rehn. Sedan gör Sverige 3-1 och efter det ser vi ett Finland som drar ner på tempot och är livrädda för att slå bort passningar. Istället blir det mycket kamp och tuffa dueller i sarghörnen.

– Andraperioden blir svår då Finland drar ner på tempot och inte vill gå framåt. Vi snackar ihop oss om det inför tredje och det känns som att vi kan återta kommandot, säger assisterande tränaren Ulf Hallstensson

Den tredje och sista perioden fortsätter Sverige att visa upp ett effektivt försvarsspel där tredjefemman med Joel Kanebjörk som center gång på gång vinner boll och stänger Finlands uppspel. Det är också vid en sådan situation som Sveriges 6-2 kommer då Joel efter bra presspel från Eriksson och Larsson som forwards kan bryta ett uppspel och vända spelet där Rikard Eriksson får avsluta. När Finland försöker gå fram på slutet drabbas laget av utvisningar och Sverige kan spela av perioden.

– Vi är nöjda med prestationen. Vi har pratat mycket om uthållighet i 60 minuter och vi fick bra svar både när vi pressade högt och spelade ett lägre försvarsspel. Vi är nöjda, säger Ulf Hallstensson.

Lite oroväckande är att Rasmus Enström ådrog sig en fotskada som såg ut att vara i det allvarligare slaget.