Foto: Per Wiklund
Herr-VM 2016

Nordgren om Finland

Främste utmanare till ett nytt VM-guld för Sverige förväntas bli Finland med 5 spelare från SSL. 3 av dessa plus assisterande tränaren Mika Ahonen tillhör till vardags FC Helsingborg och är lagkamrater med Linus Nordgren.

Seger mot Finland i de två senaste VM-finalerna och som alltid är det flera spelare i det finska landslagstruppen som spelar i SSL. Detta VM är det både målvakterna Eero Kosonen (Växjö IBK) och Jarmo Ihrme (IK Sirius) samt 3 spelare från FC Helsingborg vilka är försvararen Juha Kivilehto, center Mika Kohonen och forward Jami Manninen plus FC Helsingborgs tränare Mika Ahonen som har rollen som assisterande tränare i Finland. En spelare som har bra koll på de finska spelarna är FC Helsingborgspelaren Linus Nordgren som är uttagen i den svenska VM-truppen. Linus spelade även med Jani Kukkola och Mika Moilanen förra säsongen i Helsingborg och känner till de finska spelet väl och ser Finland som den främsta kandidaten att utmana Sverige om guldet.

– Det ska bli kul med VM. Det är en ära att få spela i landslaget. Vår styrka i Sverige är den individuella skickligheten. Vi har allt både som lag och som individuella spelare och samspelta eftersom många varit med länge nu.

Trots att Finland beskrivs som värsta rivalen blir det inte så mycket landslagssnack på träningarna och än så länge inget trashalk.

– Inte jättemycket snack, utan mest bara grattis att man kom med i truppen. Man känner ju en drös spelare i Finland men när det är match så är det match och då lägger man det åt sidan. De sista åren har matcherna blivit fysiska och tighta och Finland har imponerat mycket så det gäller att vi är med.

Linus beskriver sina finska lagkamrater:

Juha Kivilehto – Otroligt svår att möta. Brytsäker och läser spelare bra. Har bra passningar och att hålla bollen i spel. En spelare, likt de andra som man vill ha på sitt eget lag men inte möta. Han ligger dessutom alltid nära i försvaret.

Mika Kohonen – Mika är sjukt bra! Han är väldigt bollsaker och tappar nästan aldrig bollen och skapar mycket målchansen. Det Mika gör är att han gör andra spelare bättre och skapar ytor. Han har bevisat att han fortfarande håller hög nivå och är en världens bästa spelare.

Jami Manninen – Hårt arbetande forward som alltid gör allt för laget. Kan spela både vänster och högerforward och jobbar hårt. Försvarspelet är bra då det är fysiskt och alltid smäller i närkamperna.

Förutom sina lagkamrater i Helsingborg höjer och Linus ett finger för tidigare nämnda Jani Kukkola.
– Jani Kukkola är en av deras viktigaste spelare, men alla som spelar på tre femmor i Finland är riktigt bra spelare.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar