Foto: IFF
Herr-VM 2016

Robin Nilsberth om Lettland & rollen i landslaget

27-årige backen Robin Nilsberth gör sitt tredje VM gjorde igår sin 52:a landskamp i VM-premiären mot Lettland vilket Sverige vann med 7-2.

– Det var en fantastiskt stämning i hallen. Vi hade förberett oss på att i de här länderna går man och hejar på sport och inte tittar vilket man till viss del gör i Sverige. De är ju enorma patrioter. De var fullt fart från början av letterna och vi blev lite för bekväma i vårt spel. Jämför med VM i Göteborg så gjorde vi väl några fler mål då men eftersom de blev så påhejade så gav de aldrig upp. De visar att de är fysiskt både starka och snabba och bevisningen orkar de i högt tempo hela matchen.

Vad saknade du i ert spel? 
– Vi var inte riktigt synkade i spelet och jag hade önskat lite mer killer. Jag tycker vi har flera lägen för att göra fler mål så det borde nog ramlat in någon boll till. Det märktes att det var premiär även för oss samtidigt som letterna spelar sin livs match i ett VM på hemmaplan i Arena Riga mot oss. Det hördes lite omklädningsrummet efter att alla inte riktigt var nöjda, pingislunga på något och generellt över att allt inte stämde. Det har ju varit uppehåll från match ett tag så jag tror det kommer bli bättre.

Förstafemman där du är med gjorde återigen en bra match. Hur ser du på er femma?
– Vi har ju spelat mycket tillsammans det senaste året i landslaget. Alla i femman bemästrar allting. Vi ska kunna vara starka i det defensiva, vara tunga och spela med kraft men även kunna ha långa anfall i offensiven. Banar man över det till igår så finns det flera saker vi kan göra bättre men vi spelar ändå 4-0 så jag tycker vi hade ett ganska bra flyt ändå. Det är något som vår femma kännetecknas av. Ser man oss spela så ser man vad vi vill uppnå då vi spelar ganska styrt och håller oss inom de ramar vi får. Rasmus och jag har ju spelat på samma kant både i landslaget och i Storvreta, Johan och Martin känner jag sedan de var små och Kim gör ju lite som han vill eftersom han är så duktig spelare. Det fungerar bra!

Vad har du för roll både på planen och utanför? 
– På planen ska jag vara fysiskt väldigt bra i defensiven, sätta igång spelvändningarna och även vara den styrande i vad vi ska göra i form av uppspel. Sen är väl mitt skott något jag ska utnyttja också vilket blir lite lättare i landslaget eftersom det är svårt att styra bort både mig och Martin. Utanför planen så har jag ju varit med länge och är assisterande lagkapten till Johan. Där bidrar jag på samma sätt som i klubblaget. Jag tror det är viktigt att man är sig själv.

Du är ju god vän med lagets äldsta och kanske roligaste spelare Mattias Samuelsson. Hur skulle du beskriva honom? 
– ”Matte” är underbar. Han ger och tar energi. En fantastisk varm och snäll person som har något roligt att säga hela tiden. Han är inte den som gör pranks men vi pikar varandra hela tiden med kommentarer. Han bidrar med energi och är rolig men också en enorm vinnare som vet vad som krävs, det är bara att kolla på hans meritlista.

Imorgon måndag väntar Norge för Nilsberth och det svenska landslaget.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar