Foto: IFF
Herr-VM 2016

”500-kilos femman” ska vara tunga & raka

Rikard Erikssons femma ska vara tunga, raka i sitt offensiva spela och visa vägen i närkamperna. Ett spel och roll som är olikt den Eriksson har i Warberg. - Jag trivs och tycker det är väldigt roligt i den här rollen också, säger Eriksson till ibnytt.se

Warbergs Rikard Eriksson gör sitt andra VM och har den senaste tiden spelat i en svensk tredjefemma tillsammans med Joel Kanebjörk och Johannes Larsson offensivt och Tobias Gustafsson och Anton Karlsson som backar, ”500-kilos femman” som de kallats av innebandypersoner på twitter. Nu är Anton Karlsson skadad och Mattias Samuelsson spelar istället i den femman. Men fokuset på vad som ska göras består.

– Vi är ju tunga och ska vara jobbiga att möta. Det ska vara kraftfullt och vi ska nästan leta upp närkamper där vi kan bygga spelet ifrån. Vi är ju inte finlirare med boll på det sättet även om vi kan rulla boll. Men det har tidigt varit klart att vi ska spela väldigt rakt, avsluta mycket och vara tunga att möta. För mig är det ju en helt annan roll än i Warberg. Här kommer jag högre upp i banan och blir mer ensam med boll än hemma. Men jag trivs och tycker det är väldigt roligt i den här rollen också. Jag får möjlighet till fler avslut och kan göra fler mål och efter 2 år i den här rollen så fungerar det hyfsat bra.

Erikssons femma leds av Joel Kanebjörk, centern som är en av landslagets främsta pådrivare vilket både hörs och syns på planen.

– Joel är otroligt viktigt för oss i femman. Han är en kommunikatör av rang vilket gör det väldigt enkelt för oss att spela där. Jag har aldrig spelat med någon som är så verbal som han är och det påverkar hela laget också. I samlingar är han väldigt duktig på att ta snacket och är en grym pådrivare.

Om Kanebjörk har rollen som pådrivaren så är Erikssons roll lite mer tillbakadragen.

– Till skillnad mot hemma i Warberg så kan jag här ta ett steg tillbaka. Här har alla en stor roll i sina hemmaklubbar så jag kan vara bekväm och fokusera mer på mitt eget spel vilket är skönt då rollen på planen är lite annorlunda. Jag försöker driva på för laget på planen istället med närkamper och mitt spel.

Rikard Eriksson spelar till vardags i Warberg men moderklubben är Hagfors IBS i Värmland vilket är nära Norge som Sverige möter ikväll.

– Vi har gått igenom några punkter i vad de söker i deras anfallspel och hur de spelar försvarsspel. Det kommer bli likt matchen mot Lettland med där de krymper försvaret, täcker central och de kommer nog täcka mycket skott. För oss blir det viktigt att fortsätta bygga upp en bra känsla inför senare delar av turneringen. Vi ska hitta ett stäm och spel som fungerar och då är det bra att koman upp i puls och bolltouch direkt. Vi i vår femma hade kunnat presterade lite bättre mot Lettland och gjort något mål till. Det handlar om att vi ska vara ännu mer raka och komma upp i fler avslut på mål.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar