Herr-VM 2016

Oinspirerat Sverige mot Norge

Andra gruppspelsmatchen i VM mot Norge var en match Sverige skulle vinna enkelt. Men ett oinspirerat och slarvigt svenskt spel gjorde att det var avslaget i de två första perioderna. I tredje höjde sig Sverige och vann tillslut med 8-2.

Långt ifrån samma publiktryck i dagens match i Arena Riga mellan Sverige och Norge som matchen mot Lettland och tur var väl det med tanke på det spel som Sverige visade upp.

Sverige får visserligen en bra start med 1-0 redan efter 2:23 genom Johannes Larsson och gör ett försökt att med offensivt försvarsspel skapa tempo i matchen. Norge spelar precis som mot Tjeckien ett lågt och väntande försvarsspel vid mittplanen och sticker i den första perioden upp på ett par farliga chanser. Första 20 är dock ingen höjdarmatch från svensk sida sätt. Det slarvas med bollen, studsar och känns ofokuserat på många håll. Flytet i spelet saknas vilket delvis kan bero på de nya formationerna. Johannes Larsson blir tvåmålsskytt efter 7:26 assisterad Rikard Eriksson och 3-0 görs av Jonas Svahn som tro det eller skjuter på assist från Stenberg. Ett mål som visserligen inte såg helt otagbart ut.

– Det är slarvigt och studsigt osv därute. Vi måste höja oss inför nästa. Framförallt är det passningsspelet och lite mer spring i benen. Skönt att göra mål, jag hade ju några chanser i första matchen som jag missade, sa Johannes Larsson till TV4 sport i paus.

Sämre i andra perioden

Om första perioden var ofokuserad så var den andra perioden kanske än mer lam från svenska sida sätt. Saknaden på både energi och bolltempo var tydlig samtidigt som Norge fortsätter med sitt låga försvarsspel där de stänger mitten effektivt. En matchbild som nog får helt i plan med hur Norge önskat att den ska vara. Det är också Norge som gör nästa mål i matchen då Markus Lindgjerdet vars femma varit bäst på plan i Norge gör 3-1 vilket även innebar periodseger för Norge. En periodseger som var den första på 17 år om Urban Karlsson påpekade på twitter. Förändringar görs i de svenska femmorna när Galante Carlström och Nilsson flyttas över till andrafemman med Svahn som center. Dock utan större effekt den här perioden.

– Det känns som vi inte är där. Det har gått 40 minuter och jag tycker det är bedrövligt att det gått så lång tid utan att vi fått till det riktigt. Det är klart att det känns bekvämt att ha en del boll längs sargerna. Vi måste släppa lite på handbromsen och köra på lite. Komma ut med ett leende och spela lite ryggmärgsinnebandy, säger Johan Samuelsson.

Galante Carlström visade vägen

Efter två ganska sega perioder var förhoppningarna på en höjning sista 20 minuterna och den höjning dröjde en bit in i perioden. Först gör Norge 3-2 men efter det sker en förändring i det svenska fokuset på planen. Alexander Galante Carlström visar vägen när han först tar tillbaka på en utstuds i offensiv zon, vänder upp och snyggt sätter sitt första mål i matchen. Kort därefter gör Galante Carlström även 5-2 vilket till viss del känns som ett avgörande i matchen, i vilket fall för energin. Sverige har höjt skärpan och viljan något och då har Norge inte mycket att säga till om. 7-2 görs av Kim Nilsson som fortsätter att närma sig Niklas Jihdes poängrekord i landslaget. Slutresultatet skrivs till 8-2 och Sverige vinner utan att imponera.