Herr-VM 2016

Sverige visade kvalitet

Det fanns vissa frågetecken efter matchen mot Norge där Sverige inte alls kom upp i nivå de två första perioderna. Mot Tjeckien var de dock inga tveksamheten då Sverige var det bättre laget från start.

Gruppfinal för Sverige mot Tjeckien som rankas som ett av de fyra bästa länderna i världen. En match som på förhand kunde bli tuff för Sverige då Tjeckien brukar spela ett väldigt fysiskt spel. Ett Sverige som var tillbaka i formationerna såsom det spelats under hösten, med undantag för Robin Nilsberth som saknades helt och Henrik Stenberg i tredjefemman istället för Rikard Eriksson.

Till skillnad mot matchen mot Norge satte Sverige hög fart på både boll och fötter från start och 1-0 görs tidigt av Alexander Galante Carlström på kontring där han väntar ner Kafka och sätter bollen retfullt i tunneln. Sveriges drabbas sedan av en utvisning. Men instället för Tjeckisk kvittering snor lagkapten Samuelsson bollen och även han väntar in Kafka i det Tjeckiska målet och placerar bollen lågt. Den första perioden var till stor del kontrollerad av Sverige och de chanser som Tjeckien skapar är när Sverige kommer rejält fel i försvarsspelet såsom när tredjefemman väljer att sätta press och förstagubben spelas förbi och tjeckerna kommer med 4 personer i fart och gör 3-1. Det blir 4-1 i den första perioden vilket är ett historisk mål då Kim Nilsson, på klassisk sätt tar bollen, stegar fram i hög fart och gör sitt 81 mål i landslaget. Mest någonsin. (Se målet i klippet ovan)

– Det visst jag inte att det var men det känns bra. Det är inget jag fokuserar på nu. Det är skönt att vi leder första perioden. Vi är med i närkamperna idag, tar avslut och kommer in i den farliga ytorna, sa Kim Nilsson till TV12 efter första perioden.

Fortsatt mycket Sverige

Sverige fortsatta i den andra perioden att kontrollera matchen och ett normal sätt fysiskt Tjeckien bjöd inte upp till 100% kamp samtidigt som Sverige spelade fokuserat och strukturerat. 6-1 till Sverige är snyggt då först Henrik Stenberg snurrar runt och serverar Johannes Larsson som även han tar en snurr innan han skjuter. Tjeckien reducerar till 6-2, prickskytte av Milan Tomasik innan Mattias Samuelsson i powerplay lossar slagskottet till 7-2. Med 45 sekunder kvar av perioden får Emil Johansson först en 5 minuters utvisning och med bara 1 sekund är Sverige för många spelare på banan och Stenberg sitter av Sverige tvåa.

– Det känns stabilt. Vi bjuder inte på så mycket bakåt vilket är det viktigaste just nu. Sen blandar domarna i sig det här nu på slutet så vi får jobba boxplay, sa Mattias Samuelsson efter den andra perioden.

2 mål i Powerplay
Det Tjeckiska powerplayet inleddes trevande och Sverige håller ut i dryga tre minuter innan Jiri Curney gör 7-3 och kort därefter 7-4 av Matej Jendrisak. Fler än två mål blir det inte under de 5 minuterna. Tjeckien fortsätter att ha mer boll i den här perioden jämfört med de två första och en förändring har gjorts i de svenska femmorna då Linus Nordgren tagit Johannes Larsson plats i tredjefemman. Även om Tjeckien är med mer i den tredje perioden så blir det aldrig riktigt farligt för att göra en vändning. Sverige fortsätter skapa farliga chansen men den stora skillnaden är att Tjeckien bytt målvakt till Soucek som gör flera fina räddningar. Utan målvakt kunde Sverige göra 8-4 av Rasmus Sundstedt vilket också blir slutresultatet. Sverige visade kvalitet och vann övertygande.