Herr-VM 2016

Kontrollerad väg till semifinalen

Sverige vidare till semifinal efter en kontrollerad och klar seger mot Tyskland. Det blev klara 11-0 som slutresultat och känslan efter matchen är att Sverige vann utan att behöva ta ut sig nämnvärt.

Sverige mot Tyskland. En match som ska vara en enkel seger för det svenska landslaget vilket det också blev även prestation är en bit infrån 100%.

Det var delvis nya formationer som vi fick se i den svenska uppställning då Johan Samuelsson och Johannes Larsson vilade. Andrafemman var till stora delar intakt vilka och var de som spräckte den Tyska nollan efter dryga 5 minuter när Alexander Galante Carlström visar upp sitt målskytt. Från hörn trampar Galante Carlström upp, vänder in och sätter viktiga 1-0. Det svenska spelet fortsätter dock att vara knackigt i den första perioden likt matchen mot Norge. Det studsar fel och mot ett så defensivt motstånd kommer man inte riktigt upp i tempo. Galante Carlström visar återigen väger och gör 2-0 innan perioden är slut, denna gång assisterad av Jonas Svahn. På planen i en ny förstafemma är Joel Kanebjörk som summerade den första perioden.

– Stundtals bra därute.  Det är lite skärpa som måste till och vi har en hel drös med spelare som kan lossa från halva planen. Just nu handlar det om att få in rutiner och känslor inför helgen. Jag är inte ett dugg orolig över spelet och det kommer bli lite av en annan sport i semifinalen vilket sporrar oss, sa Kanebjörk till Cmore i den första periodenpausen.

Andrafemman klart bäst

Sverige fortsatte med ett kontrollerat spel i den andra perioden utan att komma upp i maximal prestation. Kim Nilsson fortsätter att knappa in på poängrekordet när han trampar in från höger, siktar och lyfter upp bollen i krysset. Det blev hela 5 svenska mål i den andra perioden där andrafemman med Svahn som center tillsammans med Nordgren och Galante Carlström som forwards var de som skapa mest tryck mot tyska målet. Som väntat handlade matcher mycket av vad för tempo Sverige vill ha och tyskarna fortsatte att försvara sig på egen planhalva utan att skapa speciellt många chanser mot Johan Rehn. Ett av de svenska målen gjordes av Rikard Eriksson till flera warbergsfans på plats stora glädje. Eriksson som för dagen spelade center bröt på egen planhalva och trampade fram och bestämt gjorde 5-0. Anmärkningsvärt är att Sverige haft två powerplay och trots det sämre motståndet i Tyskland så skapades inga jättefarliga lägen.

– Vi gör inte så många mål som vi borde göra. Vi borde gjort mins 4 till, sa Kim Nilsson efter två perioder.

Om sitt eget mål säger Nilsson:

– Jag försöker få ut den så långt som möjligt så att det är omöjligt för backen att nå den. Ett Kim Nilsson skott. Men en sån här match är det svårt. Vi måste våga ta initiativ och det kommer bli mycket tuffare i nästa match.

Klar 11-0 seger

Johan Samuelsson inbytt i den tredje perioden och vi fick även se läktarcoach Jonatan Brolin på bänken istället för Ulf Hallstensson. Brolin som i sin roll framförallt förbereder laget inför matcherna var nu aktiv och gav direktiv. Sverige fortsatte i den tredje perioden att kontrollerat och säkert se till att de sista 20 minuterna blev så enkla för laget som möjligt utan att behöva ta ut sig nämnvärt. Det är förståeligt en rejäl sänkning i tempot och frågan var istället om det skulle bli tvåsiffrigt eller inte. Både Kim Nilsson och Rikard Eriksson gör sina andra mål för matchen och Nilssons poängskörd hade kunnat vara utökad både om Nilsson själv eller kedjekamrater gjort mål på de chanser som uppstod. Största jublet i den tredje perioden blev när en tyske backen Martin Gladigau tunnlade Henrik Stenberg. Det blev tvåsiffrigt och slutar 11-0 till Sverige. Nu väntar Schweiz eller Norge i semifinal på lördag.