Herr-VM 2016

Möt succékommentatorn Matt Hill

Möt Matt Hill, australiesaren som gör succé som innebandykommentaror på IFFs youtubekanal. Matt är travkommentatorn som genom OS kom i kontakt med ishockey och sedan innebandy. - Enligt mig den snabbaste bollsporten i världen, säger Matt Hill till ibnytt.se

Matthew Hill eller Matt som han själv säger är australiensaren som tagit plats i IFF eget kommentatorsbås under VM och bjudit tittarna på internationell kommentering med hög energi och stundtals fantastiska uttalanden. ibnytt.se reporter Jonathan Rudman slog sig ner med Matt i mediacentret på Arena Riga för att ta reda på hur det kommer sig att en Australiensare utan innebandyerfarenhet hamnade här och dessutom gör succé. Ett samtal som blev långt och Matt är verkligen en person med mycket karisma, inte bara som kommentator. Att han är på plats här är dock en lång historia.

– Allt startade med att jag kommenterar en hel del åt Olympiska kommittén och under senaste OS kommenterade jag en hel del ishockey. Det är en av de områden som mest amerikaner kommenterar. Då fick jag beröm av amerikanarna och jag känner att det är en av de sporterna jag verkligen vill kommenterar då jag gillar spelet. Men som du vet, det är väldigt lite innebandy i Australien. Men så började kolla på youtube-klipp och kom i kontakt med landslaget och det är på den vägen det är.

Men har du spelat själv?
– Jag har faktiskt gjort en träning med Australiensiska landslaget. Det gick riktigt dåligt. Jag tror jag är rightare och uppvärmningen gick bra men sen var det kört. Något som verkligen imponerade på mig var bollkontrollen på spelarna. Dessutom deras fysik. Du måste vara riktigt vältränad om du ska kunna spela innebandy, det är riktigt fascinerade. Enligt mig den snabbaste bollsporten i världen.

Även om innebandyerfarenheten kanske inte finns där hos Matt så är meritlistan som kommentator lång. Innebandy-VM ser Matt som en spännande upplevelse och är helt klart annorlunda mot trav, tennis och de olympiska sporterna som Matt normalt sätt kommenterar.

– Du måste ha några sporter att specialisera dig på. Trav är väl min främsta specialitet men jag är grymt imponerad av ishockeykommentatorer. De är så smarta och för mig att göra detta är det närmsta jag kommer det.

Hur kan du hålla koll på alla spelarna? Hur förbereder du dig? 

– Jag har alla program och det viktigaste för mig är att jag uttalar namnen rätt. Jag försöker också jobba fram lite statistik, men problemet är att jag inte har tiden att lägga in det i kommenteringen då det går så snabbt i innebandy. Jag har också en skärm och en kikare för att kolla in spelare som jag inte ser vem det är. En viktig del som en känd australiensisk kommenterar sa ”Om du inte har något att säga, säg inget”. Det är det jag försöker göra, inte vara störande utan vara mer som en ishockeykommentator som håller energi i spelet.

Vad var din plan innan VM?
– Jag ville göra det som man gör ishockey. Jag kommenterar genom matchen och inte analyserar vad som händer. Det ska gå snabbt och jag ska återspegla vad som händer på ett snabbt och underhållande sätt. Men jag ska vara ärlig, jag lär mig hela tiden. Jag är ingen expert och det vet jag. Jag kan såklart reglerna men är ingen expert på spelet. Dock vill jag säga till alla att jag är väldigt överraskad att det verkligen är en sport som alla kan förstå och som jag tror har stor potential att bli stor i hela världen.

Vad tycker du om det svenska laget?

– De är helt fantastiska. Väldigt imponerande. Bara det att de kommer in i kostym är wow. Att kommentera Sverige är enkelt. Ni har så mycket tyngd i ert lag med så mycket kvalitet så det händer alltid mycket och alltid i det sättet det ska hända. Passningar sitter där de ska, skotten går dit de ska och det gör det enkelt för mig att kommentera. Jag är verkligen imponerad och det gör mig nyfiken på er liga i Sverige.

Här får jag tillfälle att berätta om SSL och hur stor sporten är i Sverige och efter att ha hört om storleken på sporten i antal utövare, att stora delar landslaget i stort sett lever på att spela innebandy gör Matt än mer imponerad. Efter en längre dragning om SM-finalen och dess publik tänds något i Matts ögon. Att kommentera SM-finalen för en internationell publik lockar.

– Det vore riktigt kul att kommentera och låta den internationella publiken få se. Jag älskar verkligen innebandy och ett sådant uppdrag vore väldigt häftigt.

En australiensisk kommentator på plats i Stockholm i en stad han verkligen gillar efter att ha kommenterat Elitloppet kanske är nästa stora uppdrag på Matts lista av häftiga event att delta på. Men först väntar tennis och Australien Open, ja just det, sen är det ju OS också flikar Matt in. Klart är i vilket fall att det är en erfaren person som på kort tid lyft kommentering från VM till en internationell nivå. För dig som vill följa Sveriges match med Matt som kommentator kan du göra det här.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar