Herr-VM 2016

Sverige vidare till final

Tuffaste matchen hittills i VM för Sverige i semifinalen mot Schweiz och Sverige satte tempo direkt. En stor skillnad mot de tidigare matcherna både i form av tempo, närkamper, känslor och det svenska spelet. I den tredje perioden stämde det mesta och Sverige vinner med 7-2.

1-0 görs av Kim Nilsson som gör sin 139 poäng i landslaget, nu lika många som Niklas Jihde, det assisterad av Robin Nilsberth som är tillbaka i laget efter sjukdom. Bara dryga minuten senare görs även 2-0 och det är 500-kilosfemman som står för det målen när Rikard Eriksson återigen visar kvalitet i avsluten. Ja Sverige inledda de första 10 minuterna övertygande men Schweiz är klart med i matchen och tvingar Johan Rehn att göra några svettiga räddningar. En på många sätt fartfylld första period.

– Det är tufft och roligt därute. Högt tempo idag och bra fart. Schweiz står upp bra och är tuffa och man ser att de har pluggat in oss lite och vågar spela fram till farliga chanser. Det är verkligen 100% i varje byte och vi får inte och det känns bra i vår formation, sa målskytten Rikard Eriksson till Cmore efter den första perioden.

Meier spikade igen

Den andra perioden fortsatte likt den första med många närkamper och ett häftigt tryck i Arena Riga. Läktarkampen vinner de Schweiziska överlägset och även på planen tar Schweiz över mer i jämfört med den första perioden. Schweiz gör det bra och tar över kontrollen över tempot i matchen. Reduceringen till 2-1 kommer genom Nico Scalvinoni och 2-2 görs av Bishofberger på ett riktigt kanonskott rakt upp i krysset när han får stå själv och visa upp. Sverige ligger en bit ifrån i försvarsspelet men fortsätter att skapa chanser offensivt. Hela 21 räddningar för Pascal Meier under den andra perioden gör att vi har 2-2 efter 40 spelade minuter.

– Den är ganska lik den första. Det är mycket dueller och de kanske har lite mer boll. De får hålla lite boll och söka en del. De vet att vi är bättre när vi får styra tempot. Det här är idrott när det är som bäst. Med de här killarna så känner jag mig inte så orolig, sa lagkapten Johan Samuelsson efter två perioder.

Rekord för Kim Nilsson

Förändringar i de svenska femmorna i den tredje perioden. Henrik Stenberg går in i tredjefemman och Rikard Eriksson flyttas över som center i andrafemman istället för Linus Nordgren. Sverige skiftar också till viss del försvarsspel och går över till styrspel.

Tempot, närkamperna och intensiteten fortsätter i den tredje perioden och det är när Rikard Eriksson vinner boll och serverar Rasmus Enström som Sverige återtar ledningen. Matchens första utvisning drabbar sedan Schweiz och i det efterföljande powerplayet kommer den historiska poängen för Kim Nilsson när han serverar Alexander Galante Carlström som på volley gör 4-2, drygt 8 minuter in i perioden. Efter målet sätter Schweiz full fart framåt och har en boll studsandes på mållinjen. Kontringsmöjligheter gavs till Sverige och det är på en sådan som Rasmus Enström utökar till 5-2. Efter 5-2 plockar Schweiz målvakten och därefter gör Sverige ytterligare 2 mål. Slutresultat 7-2 och ny svensk final.