Herr-VM 2016

VM-guld till Finland efter straffar

Vilken rysare till VM-final. Oerhört jämn match som går till straffar där Henrik Stenberg och Johan Samuelsson missar. VM-Guld till Finland

Klassisk VM-final mellan Sverige och Finland och det var välfyllt på läktarna från matchstart med både svenska och finska sånger rullandes redan innan tekning. Vilken match och förstaperiod det blev sen.

Sverige inledde den första perioden bäst med mer boll i offensiv zon. Matchens första utvisning drabbar Finland och halvvägs in i det efterföljande powerplayet skiftar Sverige delvis uppställning där Kim Nilsson tar Galante Carlström mittposition. Nilsson skriker länge på bollen och sen kommer flippen från Östholm som Nilsson sätter på volley. 0-2 till Sverige blir omdiskuterats och domarna får ringa på videogranskning efter att Tobias Gustafsson satt full fart mot mål och blir serverad? av Rikard Eriksson med en passning bakom mål. Finland tar sig sedan tillbaka in i matchen även spelmässigt och det svänger i högt tempo, precis som det ska göra i en VM-final. Peter Kotilainen, en av VM:s hetaste spelare reducerar och Finland kvitterar även till 2-2 vilket också är resultatet efter först 20 minuter. Övrigt att notera från den första perioden är att domarnivån har skärpts i bedömning jämfört med tidigare i turneringen. Målvaktsspelet imponerar också. Målskytten Tobias Gustafsson summerade till CMore efter första perioden.

– Bra fart och intensitet. Det är en VM-final det är vad jag förväntar mig. Eriksson passningar var säger Gustafsson med ett leende.

Kim Nilsson var inte helt nöjd med det svenska spelet.
– Vi måste upp med kvaliteten mer, passningsspelet framförallt måste höjas men det är kul därute. Det är bara ut och fortsätta kämpa, sa Nilsson.

Nytt mål av Tobias Gustafsson

Den andra perioden blev likt den första ett ställningskrig på planen med tuffa närkamper och chanser åt båda hållen. Sverige tar återigen ledningen i matchen och det är den svenska tredjefemman som gör det. Målskytt med sitt andra mål i matchen är Tobias Gustafsson och tredjefemman har i det här läget spelat +2. Henrik Stenberg matchas tidigt in i spel både i andrafemman istället för Rasmus Enström och ibland tredjefemman istället för Rikard Eriksson. På nytt är det tredjefemman som ger Sverige chansen att utöka ledningen då man orsakar utvisning till Finland. En utvisning som inte ger något mål utan istället dödar Finland sista 20 sekunderna av den och har med sig god energi i slutskedet av perioden.

– Skönt med ledning men det känns som vi kan bättre. Vi behöver tyngd i anfallet. Vi är korta däruppe. Vår femma har lite problem just nu så vi måste höja oss. Vi spelar mycket en och en just nu. Vi måste spela mer som en enhet i vår femma. De är jättetufft därute som det ska vara i en VM-final, sa Rasmus Enström efter två perioder.

Vilken tredjeperiod!!

Den tredje perioden inleddes något mer avvaktande av båda lagen och det var en kamp om vem som skulle ta taktpinnen mot ett VM-guld. Inför ett massivt publiktryck kvitterar Finland till 3-3 och det är återigen genom Peter Kotilainen som firar vilt efter målet, På planen, återigen den svenska förstafemman. Kotilainens mål satte ytterligare spänning i den här finalen som verkligen var en nervpers för de svenska fansen. 13 minuter in i den tredje perioden drabbas Sverige av en utvisning och Finlands ges ett gyllene tillfälle att ta ledningen för första gången i matchen.

Pulsen höjs ytterligares matchen och frågan vi ställer oss. Vem ska kliva fram?

Med 4 minuter kvar börjar Sverige matcha runt i femmorna och framförallt så det på backsidan som förändringarna görs. Det är ytterst nära att Finland tar ledningen när Johan Rehn släpper retur rakt ut med bara 2 minuter kvar. 3-3 efter full tid och 10 minuter förlängning väntar.

Förlängning

Det byttes chanser hej vilt i förlängningen och efter ett dåligt svenskt byte är Finland oerhört nära att göra mål. Åt andra hållet är det stundtals Kim Nilsson show. Wow vilken final. Kim Nilsson har ett friläge som han bränner över och kort därefter gör Johan Rehn en fanatiskt räddning. Inget mål i förlängning och straffar väntar.

Straffar

I straffläggningen missar både Henrik Stenberg och Johan Samuelsson vilket innebär VM-Guld till Finland