Allsvenskan Norra

Djurgården nära SSL & konkurs – Beslut om fortsättning i april

Djurgården kvalar till SSL. Samtidigt är herrverksamheten på väg i konkurs.

Djurgården som kom tvåa i Allsvenskan Norra  inleder SSL-kvalet mot Strängnäs idag söndag 12:e mars. Samtidigt har föreningen det oerhört tufft ekonomiskt och hade i februari skulder på 1,6 miljoner enligt Erik Heribertson, kultur- och fritidschef i Täby, i en intervju med Mitt i Täby.

– Det stämmer att vi har stora skulder och vi vill förtydliga att det är för elitverksamheten på herrsidan som skulderna finns. Vi har en väldigt bra och väl fungerande dam, junior och ungdomsverksamhet som växer och mår bra, säger Magnus Berthling, ledamot i Djurgårdens IBS till ibnytt.se

En del av skulderna är till Täby kommun och kommer från tiden då föreningen hette Capeiro Täby. Skulderna till Täby kommun är på cirka 150 000 kr för obetalda hallhyror från 2012-2014. Skulder skulle kunna bli nedskrivna med 90%, då Täbys kultur och fritidsnämnd vid ett möte den 20 februari beslutade att gå med på att skriva av 90% av skulderna om övriga fordringsägare valde att göra samma sak. Ett förslag som övriga fordringsägare inte gått med på.

– Det gjordes två misstag när Djurgården tog över Capeiro Täby. Det första är att man gick ihop på sättet man gjorde. Djurgården trodde att Täby rensat sina skulder och från Täbys sida trodde man att Djurgården skulle betala av. Men Djurgården är en alliansförening där varje förening har sin egen ekonomi. Skulderna är till stor del uppkomna i Capeiro Täby och det har dykt upp fler skulder i garderoben som det inte fanns vetskap om när man tog över, säger Berthling och fortsätter:

– Dåvarande styrelse som har kört i två säsonger har inte heller brytt sig om sponsorer, publik och utveckling. Istället har ungdomsverksamheten fått skjuta till och det tycker vi är fel. Det är också delvis därför som vi delar föreningarna. Ett elitlag måste kunna leva på sina egna meriter. Det har inte fungerat bra tidigare och det har skapat situationen idag.

Den 28 november tillsatte Djurgården en interimstyrelse bestående av Tomas Berg, Magnus Berthling, Fredrik Jellby samt Stefan Sinerius (suppleant) vars främsta uppgift är att ordna upp föreningens ekonomi.

– Problemen är enbart för herrlaget och vi har nu delat in ungdoms-, junior- och damverksamheten i en avskild förening som heter Djurgårdens IF IBK. Bland det första vi fick göra när vi tog över var att ta ett beslut om vi skulle fortsätta med herrlaget den här säsongen eller inte. Vi valde med ansvar för spelarna i laget och stockholmsinnebandyn i stort att kämpa oss igenom den här säsongen. Vi hade kunnat stänga ner direkt men det ville vi inte utan att prova alla tänkbara möjligheter. Vi är stolta och imponerade av att spelarna har spelat så bra trots problemen. Det är beklagligt att ekonomin är som den är med ett lag i toppen av allsvenskan som med några förstärkningar skulle kunna etablera sig i SSL.

Får precis ihop pengar till att spela kval 

– Vi har under våren pusslat dag för dag för att överhuvudtaget få ihop det. Vi har varit noga med kontantbetalningar, kvittat mot motfodringar och hållit skulderna oförändrade. Det har i det längsta varit tveksamt men nu har vi en ekonomi för att klara ett kval, men det är på håret.

Klarar ni av att spela i SSL om ni skulle ta er dit? Eller i Allsvenskan om ni inte kvalar upp?

– Den 24:e april ska ansökan till serien in och strax därefter även en större betalning. Beslut om fortsättning kommer vi ta i mitten av april. Vi har några trådar ute med intressenter på olika sätt som skulle kunna gå in i föreningen. Det ska till oerhört mycket mer om vi ska klara en säsong i SSL. Det är väl en miljon till som behövs och det som slår mycket mot en elitsatsning är resekostnader. Även där vi ligger i Allsvenskan Norra är det stora resekostnader med flyg till Umeå och Piteå.

Hur ser ni på framtiden?

– Framtiden för Djurgårdens ungdoms-, junior- och damverksamhet ser vi ljust på. Vi har väldigt bra tillväxt på ungdomssidan som även gör bra ifrån sig. Vi har ett växande upptagningsområde med norra Djurgården. Det som stoppar oss är hallbrist och delvis ledarbrist. Vi hade kunnat starta många fler lag. Nu är vi cirka 300 medlemmar och inom några år kan vi nog vara 500.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar