Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Processen bakom regelförändringarna: ”Har gått väldigt snabbt”

Svenska Innebandyförbundet presenterade under onsdagsförmiddagen två regelförändringar till kommande säsong. Förändringar som har gått snabbt att processa fram.

Två regelförändringar som påverkar avgörandet av matcher i kommande säsong av SSL har presenterats. Du kan läsa dem i sin helhet här. Sammanfattat kan regelförändringarna beskrivas som att alla matcher ska avgöras och samtliga 3 poäng ska delas ut samt att:

  • Spel fyra mot fyra i sudden death under maximalt fem minuter.
  • Suddenstraffar vid fortsatt oavgjort efter sudden death.

Processen att göra förändringarna har gått snabbt och konkretiserades efter att SEI (Svensk Elit Innebandy) hade konferens i februari.

– Det har diskuterats länge egentligen, framförallt att inte alla poäng fördelas ut. Men alla regler är låsta av det internationella regelverket, så för att göra en ändring behöver IFF (Internationella Innebandyförbundet) godkänna. Förslaget till de här ändringarna kom upp efter konferensen som SEI hade i februari. De hade då ställt ett antal frågor till föreningarna om olika förändringar. Några av dem gav bättre gensvar och vi kunde ta de vidare, säger Patrik Eklund, tävlingssamordnare på Svenska Innebandyförbundet och utvecklar hur de fortsatte processen:

– Tillsammans med föreningarna valde vi att ställa en fråga till IFF för att få igenom ändringarna till i år eller nästa år. Beslut togs i samband med The World Games om att både vi och finska ligan kommer testa. Finland i vilket fall med något liknande. Det har gått väldigt snabbt och IFF har varit väldigt tillmötesgående.

Spel 4 mot 4 i sudden kommer enbart vara i grundserien. I slutspelet kvartstår samma upplägg som tidigare med spel 5 mot 5 i tio minuter.

– Det framgick i remissvaren från föreningarna. De var mer tveksamma att genomföra det i slutspelet utan det blir ett test i grundserien. Det här var deras förslag så därför känns det extra bra att vi kan testa det.

En del som lyfts för att regelförändringarna ska genomföras är att de ska höja underhållningsvärdet på matcherna.

– Vi finns ju till för föreningarna och vill skapa en så bra och rolig produkt som möjligt. Fungerar det här väl ut så finns det inget som säger att vi kan överföra samma upplägg på övriga förbundsserier.

Förutom en bättre produkt lyfter även Patrik Eklund fram andra fördelar.

– Det här känns som det kan bli riktigt bra. Vi får ut alla poängen i varje match. Blir det oavgjort så är det ju egentligen två förlorare. Vi slipper också situationer som kan uppstå när två lag konkurrerar med varandra eller inte konkurrerar med varandra. Framförallt i slutet av en serie då ett tredje lag inte blir drabbade om det blir ett oavgjort resultat utan att det alltid blir en vinnare.

Med drygt en månad till seriestart återstår en hel del arbete kring reglerna runt förändringarna.

– Det här är väldigt nytt att vi fått igenom ändringarna. Nu ska vi sätta exakt hur reglerna kring förändringarna utformas, ett arbete vi gör med domargruppen. Det gäller att lösa sådana saker som vilket mål ska användas om det blir sudden straffar, ska det vara en straffskytt eller flera, vad händer om en straffskytt eller målvakt drar på sig en skada, vilken turordning ska straffarna slås osv. Vi vill ha det klart så snabbt som möjligt så att domarna kan förbereda sig men också för att lagen ska kunna testa under träningsmatcher på försäsongen. Vi kommer ha det klart senast i slutet på augusti, säger Eklund.

LÄS OCKSÅ: Regelförändringar ska höja underhållningsvärdet

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar