Foto: Per Wiklund
Allsvenskan

Kalmarsund ifrågasätter lucka i systemet vid övergångar

Efter att Pixbo Wallenstam värvat Andreas Hörberg som tidigare i sommar var klar för FBC Kalmarsund ifrågasätter Kalmarsund en lucka i systemet.

Andreas Hörberg presenterades som nyförvärv till FBC Kalmarsund från Carlshamn IBK. Hörberg kom efter detta in på en utbildning i Göteborg och ville då bryta sitt kontrakt med Kalmarsund. I samband med detta hörde SSL-klubben Pixbo Wallenstam av sig med intresse för Hörberg. Eftersom Kalmarsund inte registrerat Hörberg i innebandyns administrationsvertyg IBIS kunde Pixbo skriva över Hörberg direkt från Carlshamn till Pixbo trots att Hörberg hade personligt kontrakt med Kalmarsund. En situation som Kalmarsund nu ställer sig frågande till.

– IBIS som jag tror att de flesta föreningarna ser som ett rent administrationsverktyg står enligt Svenska Innebandyförbundet över förbundets egna standardkontrakt, vilket innebär att ett standardkontrakt eller annat juridiskt bindande kontrakt inte gäller förrän spelaren är registrerad i IBIS, säger Per Viberg klubbchef i FBC Kalmarsund i ett pressmeddelande.

Att övergången kunde göras direkt från Carlshamn till Pixbo var en överraskning för Kalmarsund.

– Detta kom som en total överraskning för oss i FBC Kalmarsund och vi har framfört till Svenska Innebandyförbundet att de borde göra en översyn av detta. Att ett, i föreningarnas ögon, rent administrationsverktyg som IBIS skall stå över ett standardavtal är orimligt och kommer nog som en nyhet för de flesta föreningarna fortsätter Viberg.

Trots den uppkomna situationen har Kalmarsund och Pixbo Wallenstam kommit överens om en övergången som båda parter verkar nöjda med.

– Från Pixbos sidas är vi glada och tacksamma för hur FBC Kalmarsund hanterat och agerat i affären. Professionellt och korrekt och helt igenom en tydlig och bra dialog. Jag vill även passa på att önska FBC Kalmarsund lycka till i årets upplaga av Allsvenskan, säger Pixbo Wallenstams klubbdirektör Fredrik Edendahl.

Även Kalmarsund lyfter fram den goda viljan att lösa den övergången.

– Föreningarna har trots ovanstående gjort en överenskommelse som båda parter känner sig nöjda med säger Per Viberg och utvecklar:

– Jag vill tacka Pixbos klubbchef Fredrik Edendahl och Pixbos organisation för goda viljan att lösa situationen gällande Hörberg.  Jag vill avslutningsvis önska såväl Pixbo Wallenstam Innebandy som Andreas Hörberg lycka till under den kommande säsongen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar