Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Förtydligande kring nya avgörandet i SSL

I augusti gick Svenska Innebandyförbundet ut med nyheten att oavgjorda matcher i årets SSL-säsong får ett nytt avgörande med spel 4 mot 4 i sudden death och sudden-straffar. Nu förtydligas reglerna ytterligare.

Efter dispens från Internationella Innebandyförbundet ska SSL den här säsongen testa ett nytt avgörande vid oavgjort efter full tid för att höja underhållningsvärdet. Såsom tidigare rapporterat handlar det om att vi oavgjort resultat väntar spel fyra mot fyra och om det efter fem minuters sudden death fortfarande är lika ska matchen avgöras med suddenstraffar. Vid beskedet om det nya avgörandet återstod vissa oklarheter som nu har förtydligats i reglerna vilket meddelas på innebandy.se:

  • Lagen ska spela med fyra utespelare och en målvakt. Sudden death är tidsbegränsad till fem minuter. Om inget av lagen gör mål under sudden death vidtar straffslagsavgörande.
  • Det är inte tillåtet att ta ut sin målvakt och ersätta denne med en utespelare, förutom under avvaktande utvisning, då icke felande lag får ersätta sin målvakt med en utespelare tills nästa avblåsning.
  • En utespelare från respektive lag ska slå var sitt straffslag. Om matchen efter detta fortfarande är oavgjord ska samma spelare slå ett straffslag vardera tills ett avgörande uppnås.
  • Oavsett hur straffslagsavgörandet avgjorts tillskrivs segrande lag segern med resultatet efter sudden death plus ett mål. Straffskytt noteras som målskytt endast för det avgörande målet.

Tävlingssamordnare Patrik Eklund förtydligar:

Varför får lagen inte ta ut sin målvakt i sudden death? 
– Spel 5 mot 4 är ett väl inövat och statiskt moment som redan erbjuds. Här vill vi skapa något nytt som präglas av fart och böljande spel.

Varför får lagen inte byta spelare i straffslagsavgörandet? 
– Den viktigaste anledningen är att vi vill lyfta fram kampen mellan de spelare som blivit uttagna att avgöra matchen. Det skapar profiler och därmed intresse. Vi vill också minimera den tid det tar att genomföra straffslagsavgörandet och har därför valt att inte tillåta byten. Det är också därför turordningen är förbestämd och inte lottas.

LÄS MER: Regelförändring ska höja underhållningsvärdet

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar