Landslag

Historisk förlust mot Schweiz

På 66 matcher har Sverige aldrig någonsin förlorat mot Schweiz. I den 67:e skrevs historia när Schweiz vann med 7-5.

Historia skrevs i herrlandlagets avslutningsmatch av Euro Floorball Tour mot Schweiz. På 30 år, 66 matcher har Schweiz aldrig vunnit över Sverige. I match 67 på hemmaplan inför 1 311 personer skrev historia när Schweiz kunde behålla sin ledning och vinna. En ledning laget skaffade sig i den första perioden.

– Första perioden är ingen höjdare. De får ett tidigt ledningsmål och kan bygga på de och drar iväg med någon kasse efter det. Efter det känns det mest som att de vill spela av tiden. Så väntar de på att vi kliver upp och utnyttjar de ytorna, säger lagkapten Johan Samuelsson efter matchen.

Historia skrevs även i den andra perioden när Kim Nilsson reducerade till 3-4 mitt sitt 100:e mål i landslaget. Första spelare någonsin att göra 100 mål i ett svenskt landslag.

TV: Se Kim Nilsson mål här

Närmare än ett mål kom inte Sverige och Schweiz som har en tendens att falla ihop i slutet av matcherna kunde hålla ifrån och vinna med 7-5.

─ Ja, det var inte som vi väntat oss. Schweiz var bra och straffade oss med en bra taktik, säger Albin Sjögren till Storvretaibk.se

Den första matchen mellan Sverige och Schweiz spelades 1987 i Zurich och då vann Sverige med 8-4. Efter den matchen har lagen mötts ytterligare 65 gånger inför söndagens match. Genom dessa 30 år av matcher har Sverige vunnit 54 och spelat 9 oavgjorda. Den största segern är från 1990 då Sverige vann med 18-1.

– Fantastisk känsla. Vi har jobbat hårt för att komma till det här tillfället. Jag skulle säga att vi har närmat oss ytterligare efter att Jansson tog över som tränare, kommenterar Manuel Maurer till Floorballtoday.com och utvecklar:

– Vi spelade med mer självförtroende. Vi tog även tiden för att spela vårt spel och kontrollera matchtempot, säger Maurer.

Förlusten till trots så vann Sverige Euro Floorball Tour med både bättre målskillnad och seger i inbördes möten mot Finland.

TV: Se målen från historiska förlusten

2017 Men's EFT: Switzerland - Sweden

Svenske David Jansson (t.h) första tränare för det Schweiziska landslaget att vinna över Sverige.