Foto: Michael Peter
Landslag

Liedberg summerar U19-herrarnas turneringsseger

Tre segrar och en övertygande stark insats av U19-herrlandslaget under Euro Floorball Tour. – Det känns även som att vi har det där lilla extra när matcherna väl drar ihop sig vilket är en trygghet, säger Oliver Leidberg.

Sveriges nya U19-landslag med spelare födda 1999 och 2000 kunde under helgen, tillsammans med herrlandslaget, ta sig ner till Schweiz för att avverka höstens EFT. En av dem som var med och fick chansen att dra på sig landslagsdressen var Linköpings Oliver Liedberg.

– Förväntningarna inför helgen var främst att det skulle bli jäkligt skoj att träffa alla grabbar igen och få spela ett EFT nere i Schweiz. Men även att det skulle bli kul att få dra på sig landslagströjan för första gången och få spela för dem blågula färgerna såklart, säger Liedberg till ibnytt.se.

I premiären så väntade värsta rivalen Finland i en intressant fight, men där Liedberg inte påpekar vikten av att möta just Finland i första matchen.

– Såklart var det speciellt att få möta finnarna i öppningsmatchen, vi visste om att dem hade ett riktigt starkt lag på pappret och som alltid så blir det ju lite utav ett rival möte lagen emellan, men jag tror inte att de hade varit svårt att tagga till mot nått utav dem andra lagen heller.

Liedberg fick chansen i en femma med Craftstadens Filip Stjernberg och SSL-meriterade Michael Jansson framåt med RIG-duon Isac Lindblad och Fredrik Andersson bakom sig. Liedberg själv reducerade till 1-2 och var sedan säkerheten själv på tre raka straffar i den avgörande straffläggningen.

– Tyckte vi lirade en helt okej innebandy sett till 60 minuter, visat fanns det saker att slipa på framförallt i försvarspelet just den matchen men över sin helhet så var det en godkänd fight från vår femma. Min insats är jag ganska nöjd med för att vara första i blågult. Fick sätta dit en i ordinarie tid och sen blev det ju straffar som fick avgöra vilket jag personligen tycker är kul så det var bara att gilla läget.

Till match två mot Tjeckien så skiftade man något, där Stjernberg byttas ut mot Hampus Ahrén och även nya backar i form av Dennis Andersson och lagkompisen William Westerdahl tillkom.

– Tycker att våran kedja spela upp oss litegrann om man jämför med den första matchen, lite rakare mot mål och lite mer beslutsamhet i det vi gjorde kändes de som.

Även mot Tjeckien blev det vinst tillslut, men på nytt var det tight hela vägen in. 6-5 skrevs slutresultatet till, där Liedberg på nytt hittade nätet i den tredje perioden.

– Tycker vi gör en riktigt svag första tio mot tjeckerna och vi är inte alls där vi ska vara känns de som, vilket vi inte heller var mot finnarna. Tjeckerna var fysiskt starka och väldigt jobbiga att möta men ju längre matchen gick så börjar vi komma mer in i spelet och börjar ta för oss mer och mer där ute vilket ledde till att vi kunde knipa vinsten till slut.

Precis som mot Finland så hamnade man även i ett tidigt underläge mot Tjeckien. Vad kan det bero på tro?

– Jag vet faktiskt inte, känns spontant som att vi i båda matcherna gjorde en väldigt pigg uppvärmning och att det kändes väldigt taggat från start så hittar ingen bra anledning faktiskt.

I den tredje och sista matchen så väntade hemmanationen Schweiz där Sverige alltså hade chans att ta vinna hela EFT. På nytt blev det en tuff match, men till sist kunde man säkra segern och därmed stå som segrare i totalräkningen.

– Tycker vi gör en riktigt bra fight faktiskt, vi är där från start och visar att vi är det bättre laget. Sen tycker jag vi har en svacka nånstans i mitten av matchen där vi släpper in dem i matchen men sätt över 60 minuter så är vi snäppet vassare i kvalité och bolltempo.

Vad tycker du ni har gjort bra och vad tror du kan förbättras?

– Tycker att kvalitén och bolltempot som jag sa har varit våran kanske starkaste del under helgen, det känns även som att vi har det där lilla extra när matcherna väl drar ihop sig vilket är en trygghet såklart. Tror vi kan förbättra de defensiva omställningarna nått snäpp, känns som att många mål vi släpper är ju i defensiva omställningar och att det är där motståndarna sårar oss, i det uppställda tycker jag vi gör det suveränt turneringen igenom.

Liedberg var alltså en av spelarna som fick förtroendet att spela i samtliga tre matcher. I den sista matchen så kunde Liedberg pricka in två nya mål och därmed sluta på fyra totalt. Plus att han alltså i allra högsta grad var inblandad i den lyckade straffläggningen mot Finland.

– Godkänd turnering från min sida skulle jag säga, såklart finns det mer att hämta men överlag är jag nöjd med dem tre matcherna.

Någon du vill hylla efter helgen?

– Tycker att min kedjekamrat ide två sista matcherna ,Hampus Ahrén, gör en riktigt fin turnering, stark på boll och sen har han ju det där lilla extra så han skulle jag vilja hylla lite extra, avslutar Liedberg.

TV: Se målen och straffläggningen mot Finland

Redaktionen ibnytt.se

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar