Foto: Idrottsfoto
Landslag

”Vi har en väldigt bra spets och en trygghet i gruppen”

Förbundskapten Andreas Lundmark kommenterar varje enskild spelare i VM-truppen.

2 målvakter och 18 utespelare uttagna i den VM-trupp som ska försvara VM-guldet i Bratislava.

– Vi har varit väldigt noggranna i balansen med spelartyper. Det är en komplett och ungdomlig trupp, säger Andreas Lundmark i ett pressmeddelande.

I truppen finns nio debutanter vilka är Johanna Hultgren, Sofia Joelsson, Alice Granstedt, Ellen Rasmussen, Ida Sundberg, Stephanie Boberg, Frida Norström, Adina Augustsson och Sara Steen.

– Jag tror inte att mängden debutanter kommer att spela så stor roll. Spelarna har ändå varit med ett tag, fastän de inte har spelat VM. De har spelat SM-finaler och har mycket rutin. Vi har en väldigt bra spets och en trygghet i gruppen, säger han.

Lundmark som gör sin sista turnering som förbundskapten för det svenska damlandslaget kommenterar enskild varje spelare truppen:

Målvakter

emelie-frisk

Emelie Frisk, IKSU

– Hon står för mycket rutin, hon har varit med oss i fyra år. Hon ger trygghet till försvaret.

sara-hjorting

Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam IBK
– Sara har en väldigt hög högstanivå och gjorde en fantastisk säsong förra året. Hon har efter VM 2015 höjt sig väldigt mycket.

Utespelare

johanna-hultgren

Johanna Hultgren, IKSU
– Det är en karaktärsspelare, hon är fysisk och en bra avslutare. Hon har alltid riktigt bra attityd. Det är också viktigt med right-spelare för att få en bra balans.

jennifer-stu%cc%88lhult

Jennifer Stålhult, Täby FC IBK
– Hon var en av dem som vi växlade in i generationsskiftet. Hon har haft en imponerande säsong i Täby som kapten. Hon är en bra målskytt och en bra passningsspelare.

moa-tschi%cc%82p

Moa Tschöp, Täby FC IBK
– Tidigare var hon mer en sådan spelare som var bäst när det gällde. Nu är hon bra jämt. Hon har höjt sin lägstanivå och kan avgöra alla sorts matcher. Hon är jobbig att möta och stark i löpdueller.

anna-wijk

Anna Wijk, KAIS Mora IF
– Anna är vår härförare. Hon är otroligt imponerande i allt hon gör. Hon visar med hela sitt spel hur viktig hon är för oss. Dessutom vill hon alltid fortsätta utvecklas.

iza-rydfjn%cc%83ll

Iza Rydfjäll, IKSU
– Hon är hundraprocentig och har en väldigt hög lägstanivå. Hon är en ledartyp utanför planen i gruppen, och på planen är hon användbar i både powerplay och boxplay.

sofia-joelsson

Sofia Joelsson, IKSU
– Det är en häftig målskytt som alltid arbetar hårt. Hon är girig och vill alltid bli bättre. Hon tar hela tiden kliv i sin utveckling.

emelie-wibron

Emelie Wibron, IKSU
– Emelie har varit med en evighet, men är fortfarande ung. Hon är oerhört jobbig att möta och väldigt målfarlig. Hon är användarbar på flera positioner och en av våra viktigaste spelare.

alice-granstedt

Alice Granstedt, IKSU
– Hon har haft lite otur med skador, annars hade hon säkert varit med tidigare i landslaget. Hon är komplett och förstår spelet. Hon har riktigt bra spelförståelse.

amanda-johansson-delgado

Amanda Delgado Johansson, IKSU
– Amanda är professionell och noggrann och vill alltid utvecklas. Hon är en bra målskytt och passningsspelare som arbetar hårt i båda riktningar.

ellen-rasmussen

Ellen Rasmussen, Malmö FBC
– Hon är irrationell och svårläst för motståndarna. Hon har bra spelförståelse och jag är säker på att hon har många år framför sig på högsta nivå.

ida-sundberg

Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK
– Ida är inte bara defensivt viktig, hon är bra på att sätta fart på spelvändningar och dra på sig motståndare för att skapa ytor för andra. Men naturligtvis är hon väldigt viktig i vårt defensiva spel.

stephanie-boberg

Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam IBK
– Hon har en spets som är unik när det gäller backar. Hon har bra skytte, bra målsinne och bra blick för spelet.

isabell-krantz

Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK
– Isabell har varit med otroligt länge i landslaget, men vill fortfarande bli bättre hela tiden. Hon är oerhört svårstoppad. Trygg med boll och bra i powerplay.

cornelia-fjellstedt

Cornelia Fjellstedt, IKSU
– Vi kallar henne ”Snickarn” nu. Hon har mest verktyg av alla spelare i världen. Hon är irrationell och har en oerhört bra blick för spelet. Hon blir ständigt jämnare och jämnare i sina prestationer.

frida-norstri%cc%82m

Frida Norström, IKSU
– Frida är vår assisterande kapten och viktig för gruppen. Hon är användbar i många positioner i spelet. Hon har hög arbetskapacitet och gör andra bra.

adina-augustsson

Adina Augustsson, Karlstad IBF
– Det är en väldigt stark spelare med bollen, plus att hon är riktigt spelskicklig. Hon är tempostark och snabb och användarbar på flera positioner.

malin-andreason

Malin Andréason, KAIS Mora IF
– Malin står för en unik spets framför mål. Hon hamnar alltid rätt i avslutslägena. Hon har blivit mycket bättre i det hårda arbetet och jobbar lika bra åt båda håll.

sara-steen

Sara Steen, Endre IF
– Hon är oerhört målfarlig. Stark med bollen och lättanpassad i vårt spel. Hon kan användas med alla spelartyper.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar