IK Sirius IBK

Därför cyklade Sirius in på planen

Sirius bjöd på en annorlunda presentation av spelarna i matchen mot Höllviken vilket uppmärksammades i flera medier. - Bidra till att hjälpa Uppsala kommun att uppfylla sitt mål att bli Sveriges bästa cykelstad 2018, klargör Saga Hävermark, trafikplanerare hos Uppsala Kommun.

När Sirius tog emot Höllviken fick startspelarna cykla in på planen. Ett annorlunda och uppmärksammat sätt att presentera spelarna vilket fick stor spridning i media. Det nya sättet att presentera spelarna tog sig så långt som att TV4 uppmärksammade det i nyhetsmorgon. Anledningen till cyklarna har att göra med ett samarbete mellan IFU Arena och Uppsala kommun.

– IFU Arena i samarbete med Uppsala kommun vill få fler att cykla till arenan. För att uppmärksamma publiken på det cyklade spelarna in i samband med uppmaning att cykla till nästa match och bidra till att hjälpa Uppsala kommun att uppfylla sitt mål att bli Sveriges bästa cykelstad 2018. Det målet handlar bland annat om att skapa goda förutsättningar för cykling i Uppsala kommun, men också om att kommunens invånare faktiskt ska cykla i hög utsträckning, klargör Saga Hävermark, trafikplanerare hos Uppsala Kommun till Sirius hemsida. 

Att cykla till IFU Arena är i nuläger inte så populärt hos publiken.

– Vid förra matchen cyklade endast 6 % av de tillfrågade besökarna, medan 80 % valde bilen så det finns stor utvecklingspotential.

Samarbetet är långsiktigt med en önskan om beteendeförändring hos publiken för att fler ska ta cykeln till matchen.

– Få fler att välja cykeln till kommande matcher och därmed bidra till minskade utsläpp, positiva hälsoeffekter, minskad trängsel/ökad trafiksäkerhet runt arenan. Arenan har gott om cykelparkering och ligger på ett bra cykelavstånd från Uppsala. Många matchbesökare på IFU bor (enligt genomförd mätning) så pass nära att cykeln är ett vettigt/rimligt alternativ till bilen, säger Hävermark och utvecklar:

– För alla är det självklart inte så, varför det måste finnas fler hållbara alternativ till bilen. IFU erbjuder därför t ex gratis kollektivtrafikbiljett vid matchbokning i samarbete med UL. IFU Arena har ett tydligt klimattänk och ett begränsat antal P-platser för bil, därför är det en självklar strategi för IFU att jobba med att få fler att välja cykeln.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar