Foto: Per Wiklund
Landslag

Wibron smartast i landslaget: ”Mitt forskningsprojekt handlar om kylning av datorcenter”

Doktoranden Emelie Wibron spelar sitt fjärde VM. – Min ambition har alltid varit att ha en så kallad karriär i arbetslivet samtidigt som jag spelar innebandy, säger Wibron.

25-åriga Emelie Wibron som gjorde sitt första VM som 17-åring gör sitt fjärde VM här i Bratislava. Ett VM som hon har inlett med att som alltid göra mycket poäng. Totalt har hon gjort 11 mål och 10 assist vilket med två matcher kvar placerar henne fyra i poängligan.

– Det känns ganska stort att göra sitt fjärde VM. Det är inte ens garanterat att man får spela ett VM så det är kul att vara med i år igen. Det blir en ny utmaning varje år och det finns aldrig en garanti på att vi ska vinna. Det är just under de här matcherna som de andra länderna är som bäst. Men jag tycker vi har en riktigt bra upplaga i år.

Wibron som för ett par år sedan spelade back har fortsatt att utvecklas. Under VM gick hon över 100 poäng i landslaget.

– Jag tycker jag fortsatt att bli bättre och bättre. Nu är jag mer allsidig än tidigare och har flera delar i spelet där jag är bättre. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle kunna komma upp i 100 poäng. Det låter väldigt mycket men är såklart väldigt häftigt.

Över 100 poäng, sitt fjärde VM och flera SM-finaler på meritlistan. Utöver det smartast i laget enligt förbundskapten Andreas Lundmark. Är du smartast?

– Emelie är smartast i laget om vi pratar utanför planen, säger Lundmark.

Är du smartast Emelie? 

– Ja högskolepoängsmässigt kan man väl säga att jag är smartast. Jag vet att de andra räknar mig som ganska smart men jag vet inte det är baserat på att jag har pluggat en svår utbildning, säger Wibron själv.

Sverige-Polen (Damlandslaget VM 2017)

Emelie Wibron i matchen mot Polen. Foto: IFF

 

 

Det är inte för inte som Wibron benämns som smartast i landslaget. Högskolepoäng har hon ett helt gäng av. Emelie Wibron bestämde sig nämligen för att plugga vidare direkt efter sin tid på Riksinnebandygymnasiet och är nu utbildad civilingenjör med de två sista masteråren på Chalmers i Göteborg inom tillämpad mekanik.

– Jag började läsa teknisk fysik med mycket kvantfysik osv. Men efter 2-3 år så kände jag att jag ville ha något som var mer relevant för att jobba på ett företag och inriktade mig mer åt mekanikhållet.

Är en civil karriär vid sidan om innebandyn viktigt för dig? 

– För mig har det verkligen varit väldigt viktigt med en civil karriär. Det har ju även fungerat väldigt bra att plugga och spela innebandy samtidigt. Min ambition har alltid varit att ha en så kallad karriär i arbetslivet samtidigt som jag spelar innebandy.

Efter Wibrons masterexamen har hon fortsatt på universitetet och är nu doktorand med inriktning på hållbarhetsberäkningar och strömningslära, något enklare förklarat som ”fysik för vätska och gaser”.

– Mitt forskningsprojekt handlar om kylning av datorcenter. Facebook har ett i Luleå och det var därefter som intresset skapades på min avdelning. Vi har ett eget datorcenter på universitetet som jag använder för att göra mätningar och simuleringar på. Jag håller även på med att göra klart en artikel och så undervisar jag i Skellefteå en dag i veckan.

Hur har det fungerat att vara elitspelare i innebandy och plugga samtidigt? 

– Vi har ju ett speciellt program i Umeå som har underlättat för mig. Lärare och andra har en annan förståelse och känslan är att de har gjort mer än vad de har behövt. T.ex har jag fått egna tentor när jag skulle vara iväg och jag har kunnat byta grupper och presentationer för att få ihop det. I övrigt så fungerar det väldigt bra både förut och nu att kombinera studier och innebandy.

Emelie Wibron, IKSU

I våras tog doktoranden Emelie Wibron SM-guld med IKSU. Foto: per Wiklund

Wibron har cirka 2,5 år kvar som doktorand och 8 år kvar på hennes kontrakt med IKSU.

– Min långsiktiga plan är att på ett företag efter doktorandstudierna. Jag trivs jättebra i IKSU och jättebra i Umeå och har inga planer på att flytta därifrån, snarare tvärtom. Även om det är lite svårt att sia om framtiden så är ambitionen att fortsätta spela innebandy i många år framöver. Jag har inte satt något slutdatum och vill hitta ett jobb där det fungerar att jag är elitspelare samtidigt.

Innebandymässigt väntar semifinal mot Tjeckien på fredag för Wibron och landslaget.

– Det finns en revanschlusta hos oss även om vi vann förra VM. Vi vill göra en bättre prestation även om det är seger som räknas. För oss skulle det var skönt att göra en maxprestation i en final, avslutar Wibron.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar