Foto: Per Wiklund
Landslag

”Firandet efter VM-guldet är en sådan grej som man inte vill ska komma ut”

Ikväll mot Finland avslutar Andreas Lundmark sin resa som förbundskapten för damlandslaget. – Det är mycket som händer under fyra år, säger Lundmark.

Den 11:e mars 2014 presenterades Andreas Lundmark som ny förbundskapten för det svenska damlandslaget och den 1 april påbörjad officiellt arbetet med att skapa det lag som Lundmark idag för sista gången leder i VM-finalen mot Finland. 3,5 års arbete med ett VM-guld 2015 ska nu betala sig för ytterligare ett guld och ett perfekt avslut. Redan inför turneringen såg Lundmark ett känslosamt avslut.

– Det är mycket känslor eftersom jag är en känslomänniska. Det är mycket prestation och känslor som är viktiga i allt jag gör som ledare. Någonstans så är det fyra år och dessutom ett härligt gäng som står mycket för den girigheten att alltid utvecklas. Jag kommer sakna det, säger Lundmark.

Något speciellt minne från de här åren som sticker ut?

– Det finns jättemånga bra minnen. Dels all den feedback som jag fått av spelare när de känner att de utvecklats i det vi har jobbat med tillsammans. Ser vi till det vi har gjort och presterat så är det två saker som sticker ut. Det är VM-finalen 2015 i det sättet vi vinner på straffar. Anna Jakobssons straff där tror jag är minst lika stark som Delgados sista när hon måste sätta den.

– Nästa minne är Finnkampen borta 2016. Det är det bästa jag har sett ett lag någonsin presterat på innebandy. Det är en enorm prestation av spelare som jobbar konstant varje byte. Det är en tränares dröm att se att det vi jobbar mer får full effekt. Den matchen är en match jag kommer bära med mig i lång dit framöver.

Andreas Lundmark

Foto: Per Wiklund

Landslagets utveckling har fortsatt i hög takt under ledning av Lundmark. Det går att se under årets VM där de inför finalen varit överlägsna oavsett motstånd. Även Lundmark har utvecklats i sin roll som ledare.

– De ställer höga krav på mig att de alltid vill ha feedback och utvecklas och det har gjort att jag har fått spetsa till mig och jag är en betydligt bättre ledare idag än för fyra år sedan.

På vilket sätt då? 

– Här har jag haft en stor möjlighet att jobba med individer och kunnat arbete långsiktigt med spelare. Framförallt har jag blivit en mycket bättre ledare att jobba med individer. Som förbundskapten är det mer individfokus på landslagsnivå. Det är något som jag har blivit bättre på, även teoretiskt.

Andreas Lundmark, Damlandslaget

Foto: Per Wiklund

Förutom att spelmässigt vara ett toppgäng så märks det tydligt att landslaget har väldigt kul tillsammans. De kallar sig själva för ”det glada landslaget” och det finns flera fina minnen även utanför planen.

– Det är mycket som händer under fyra år. Lägret i Barcelona var speciellt. Vi bodde trångt i ett hus och vi kom varandra väldigt nära. Ska jag nämna något som jag skrattar mycket åt så är det Isabell Krantz och hennes galna upptåg och då framförallt när hon pratar engelska. Josefina Eiremo är även hon en riktigt pajas vid sidan av planen och firandet efter VM-guldet är en sådan grej som man inte vill att det ska komma ut allt för mycket vad som hände den festen.

Men det var kul? 

– Det var det och det var mycket dumheter som hände den kvällen, bland annat vi i ledarstaben som skulle bjussa på oss själva.

Nästa steg i Lundmarks tränarkarriär är att vara assisterande förbundskapten till Mikael Hill i herrlandslaget.

– Jag känner ju Micke sedan tidigare och någonstans har vi sagt att vi vill ha ett lag. Nu får vi den här chansen och jag får kanske chansen att mer fokusera på individ även där och Micke får den stora rollen som även innefattar lite andra saker.

Innan Lundmark går över till herrlandslaget återstår en match, en final och en sista chans till att kräma ur allt från det landslag han lett och utvecklat.

– Allt vi har pratat om i två år ska komma fram idag. Allt vi har förberett har varit inför just den här matchen mot Finland och idag ska det bli en maxprestation. Gör vi det kan Finland aldrig stoppa oss.

Efterträdare till Lundmark är Åsa Karlsson. Ett perfekt och naturligt val enligt Lundmark.

– Det känns givet att hon tar över. Åsa är kompetent, hon har varit med länge och väl värd den här möjligheten. Att hon tar över är något som jag har tyckt och lobbat för. Jag tycker att det är rätt val. Hon är rätt person att fortsätta utveckla det här vidare genom sin erfarenhet som spelare och ledare och att hon varit med på den här resan i fyra år. Hon har även haft U19-spelarna och känner de väl, avslutar Lundmark.

17:00 startar Lundmarks sista show med damlandslaget. En match som ska bli något extra i svensk prestation.

Andreas Lundmark, Damlandslaget

Foto: Per Wiklund

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar