Foto: Per Wiklund
Landslag

”I somras blev det fullständig succé”

Förbundskapten Mikael Hill om diskussionen om ändrad speltid.

Under VM i Bratislava intensifierades diskussionerna om att utveckla VM och landslagsverksamheten. Ett förslag som diskuterades och som kommer fortsätta fram till VM 2018 i Prag gäller förändrad speltid till 3×15 minuter. En diskussion som kom upp efter sommaren The World Games där Mikael Hill ledde det svenska herrlandslaget till guld.

– Tittar vi på som det blev i somras så blev det en fullständig succé med mindre speltid och färre antal spelare. VI fick ha med oss 14 spelare och vi valde 2 målvakter och 12 utespelare. Tittar man på hur matcherna såg ut så var det otroligt bra matcher. Det var hög intensitet från början till slut utan passager i matcher där det blev avvaktande spel. I det aspekten så blev det ju väldigt bra. Samtidigt är det inga garantier på att det alltid blir så, säger Hill.

Vad ser du för fördelar med ändrat upplägg? 

– Fördelar är ju att matcherna blir mer pang på från start. När vi spelar 3×20 kan det ju börja ganska avvaktande. Jag upplevde att när man kom i underläge med kortare speltid så måste man agera direkt ganska snabbt för att kunna vända matcherna. Vi lyckades ju själva komma tillbak från en 5-2 underläge med 2 minuter kvar av andra och vända och där var vi tvungna att agera direkt.

Ser du några nackdelar? 

– Det är det motsatta. Att med så kort tid kvar och underläge så kanske lagen inte vågar öppna upp och gå för det på samma sätt.

Under VM i Bratislava diskuterades idén med samtliga 35 länder på plats. Det fortsatta arbetet pågår fram till VM i Prag 2018 där förslag ska presenteras.

Vad tror du om att implementera detta framöver? 

– Jag tror att man behöver titta på det flera gånger och inte bara har World Games som utgångspunkt i diskussionerna. Där kan EFT eller liknande evenemang vara bra tillfällen för tester och utvärdering. Med förslaget finns ju även att det ska vara färre spelare och 14 spelare som vi hade nu tycker jag är alldeles för lite. Vi kan inte träna på så få spelare och vi blir väldigt skadekänsliga. Där måste vi titta på totala antalet spelare och öka till minst 16 spelare. Jag vet att IFF är rädda att man ska spela på 3 femmor och man vill verkligen ha spets. Samtidigt är ju färre antal spelare att vi verkligen få de bästa av de bästa och det ger ju fantastiskt bra matcher, säger Hill.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar