Foto: Per Wiklund
Landslag

”Vi breddar antalet aktuella spelare”

Flera rutinerade landslagsspelare utanför truppen till VM-kvalet.

När Mikael Hill igår torsdag presenterade sin trupp till VM-kvalet i Slovakien återfanns tre debutanter i truppen. Flertalet mer rutinerade landslagsspelare som Mattias Samuelsson, Jonas Svahn, Johannes Larsson, Jimmie Pettersson, Henrik Stenberg med flera saknades i truppen.

– Det finns två fokus med den här truppen. Det ena är naturligtvis till VM i december där vi har blicken på vilka som är mest aktuella i dagsläget. Vårt perspektiv har varit att hitta potentiella framtida VM-spelare. I den uttagna truppen har vi med en ganska stor del av dem vi kallar stomme i landslaget. Men vi har också fokus på dem som knackar på dörren. Alla har så klart chansen på VM, men de är också med för ett framtidsperspektiv. Spelare som har mycket att erbjuda och i framtiden förhoppningsvis ska få en bärande roll i landslaget, säger Mikael Hill i ett pressmeddelande.

Hill utvecklar även sitt resonemang ytterligare när vi når honom under torsdagskvällen.

– Vi har ingen som inte är aktuell längre utan det handlar mer om att vi vill testa lite nytt och färskare. Det är framförallt på positionerna högerback, center och högerforward som det är öppnare och där vi vill se fler alternativ. Med det sagt så är det såklart konkurrens även på vänstersidan. Men det ska bli intressant att se vad som presteras nu under kvalet, säger Hill.

Varför lämnar ni så många rutinerade spelare hemma? 

– Vi breddar antalet aktuella spelare. Det är dels VM 2018 i åtanke men vi jobbar även paralellt mot VM 2020 och då vill vi ha mer fler spelare i diskussionen. Ingen har tackat nej och ingen är petad utan det handlar mer om att ge oss ett bredare underlag av spelare att se och jobba med. Vi går ju in i ett annat skede nu också när det är VM-år. Vi hade nio debutanter under 2017 ytterligare tre nu. Sedan har vi spelare som Ludwig Persson, Casper Backby med flera som fått chansen tidigare och som vi nu vill se ytterligare.

I och med att det är VM-år kommer även större vikt att läggas vid spelarnas fysvärden.

– Något vi kommer trycka mycket hårdare på nu framåt är spelarnas fysvärden. Alla elittränare är informerade sedan i höstas och att klara de kommer bli avgörande för att komma med i en VM-trupp. Man måste klara de riktvärden som vi har i landslaget.

En spelare som är uttagen i truppen men som det är frågetecken kring är Alexander Galante Carlström som är fotskadad.

– Vi avvaktar och ser. Det är det frågetecknet vi har och vi har reserver redo ifall det skulle bli ett negativt besked på skadan på foten längre fram.

Vad kommer ni jobba med under kvalet?

– Tanken är att vi ska testa lite nya saker både offensivt och defensivt. Sedan kommer det sannolikt att bli mest offensivt med tanke på motståndet. Vi tränar ju också och kommer göra vad vi kan. Framförallt är de detaljer i anfallspelet som vi egentligen påbörjade redan under World Games. Där har vi vidareutvecklat våra tanker och har nya detaljer och jobba in.

LÄS MER: Här är Sveriges trupp till VM-kvalet

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar