Foto: Michael Peter
Pixbo Wallenstam IBK

”Den största talangen som Tjeckien fått fram någonsin”

Pixbos tjeckiska nyförvärv Filip Langer har anlänt till Sverige.

Igår anslöt Pixbo Wallenstams senaste värvning Filip Langer som blev klar för spel i SSL under det internationella transferfönstrets sista timmar. Det är en på flera sätt spännande och intressant värvning av Pixbo Wallenstam. Inte minst med tanke på att Langer som 15-åring debuterade i det tjeckiska landslaget.

– Han beskrivs som den största talangen som Tjeckien fått fram någonsin. Egentligen var han för ung för att debutera. Men de ansökte och fick dispens för att göra det vilket gjorde att han gjorde a-landslagsdebut som 15-åring, berättar Kalevi Pessi, elitansvarig Pixbo Wallenstam.

Filip Langer som fyllde 16 år så sent som den 29 december 2017  är inte bara nyss fyllda 16 år utan även ny i det tjeckiska a-landslaget där han var med och spelade under Euro Floorball Tour i november. Totalt har han gjort sex a-landskamper och fyra poäng. Langer är tänkt att börja i Pixbos division 1 och JAS-lag. Eventuellt kommer en dubbellicens att skrivas för att möjliggöra spel i SSL.

– Det är klart att det är helt annan nivå att spela i SSL än i den tjeckiska ligan. Det är tänkt att han ska spela högermitt hos oss men han har mest spelat center i Tjeckien. Han är en ganska skicklig spelare med bra blick och bra teknik. Sedan ska vi ha med att han bara är 16 år och det fysiska ligger naturligt där med lite efter. Men han har allt som man behöver för att bli en riktigt bra spelare.

Kontraktet är skrivet den här säsongen ut.

– Till en början är det nu under våren. Han kan inte vara borta från skolan får länge och sedan får vi se hur de blir i framtiden. Meningen är att ge deras spelare chansen och uppmuntra de till fortsatt satsning. Förhoppningsvis vill de komma hit och spela även senare i karriären.

Under hösten fick SSL lära känna de tjeckiska landslagspelarna Marek Beneš och Ondřej Němeček som på sina sex veckor i Pixbo satte avtryck i ligan. Forwarden Marek Beneš gjorde 3 mål och 1 assist på 6 matcher och Ondřej Němeček lyckades från sin backplats göra 1 mål. Pixbos samarbete med den tjeckiska klubben Tatran Stresovice forsätter och nu plockas alltså nästa unga tjeckiska landslagsman över till SSL och Pixbo Wallenstam. Sedan tidigare spelar Josef Juha i klubbens division 1 lag.

 

– Det känns jättebra och samarbetet är mer än bara etablerade spelare. I februari kommer 15 akademispelare hit för att besöka oss. Det är ett sätt att vara med och utveckla innebandyn i Tjeckien. Både i Tatran och det Tjeckiska landslaget tror på att om de ska få fram världsspelare så måste de till Sverige tidigt för att skolas och utveckla snabbhet och bollbehandling. Det behöver de få när de är 16-17 år och de fysiska delarna har de ju alltid, säger Kalevi Pessi.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar