Foto: Esa Takalo
Landslag

Svängigt när U19-damerna föll med uddamålet

Uddamålsförlust för U19-damlandslaget efter kanonstart som de tappade.
Serie: Finnkampen U19 Dam. Matchstart: 13:15
Finland
7 - 6(5-3, 2-1, 0-2)
Sverige

U19-damlandslaget VM-genrepar med två matcher mot Finland i Finnkampen i Tammerfors. Den första under lördagen där Sverige fick en drömstart med ledning 3-0 efter fem minuter.

– Vi får en fantastisk start på matchen. Vi ville driva upp tempot, vann alla dueller och tog avslut och då är det inte svårt att vinna en match om man kan hålla det, säger förbundskapten Camilla Granelid.

Efter den starten tappade Sverige sju raka mål.

– Jag tror att vi omedvetet går in i en känsla av vad som krävs av oss för att vinna. Vi går ner i noggrannhet och då bjuder vi in Finland i matchen. De får lite enkla mål när vi inte gör det vi ska i försvarsspelet. Det är något frislag från hörnet och liknande. Efter det är matchbilden en helt annan och de skapar mer än oss under en period.

Med bara åtta sekunder kvar av den andra perioden reducerade Sverige genom Lisa Svarfar vilket var starten på en vändning som så när fullbordades när Sverige tryckte på i slutet av matchen.

– Vi ändrar lite taktiskt och styr deras uppspel på ett annat sätt och vi byter på några spelare i formationerna vilket gav en energikick. Det blir en jättehöjning hos oss och vi börjar göra jobbet igen. Det är väldigt nära på slutet och det är bara det sista lilla som fattas. Vi har väldigt många avslut och det ska bli intressant att se skottstatistiken.

Till slut vinner Finland med 7-6. Vad tar du med dig från matchen? 

– Jag vill såklart vinna men vi är också här för att lära oss saker vilket vi kan göra nu. Inte minst med tanke på VM i maj. I det långa loppet så är starten jättebra och även att vi ser effekt och klarar av de justeringar vi gör. Det är starkt av oss att vända tillbaka och vetskapen om att vi kan det kommer vi ha nytta av framåt. Vi fick läxan och har lärt oss den.

Någon spelare eller femma som sticker ut? 

– Att vi kommer tillbaka och nästan vänder fullt ut skulle jag säga att vi gör tillsammans. Vi kavlar upp armarna och gör skitjobbet. Sedan tycker jag att Ellen Bäckstedt gör det jäkligt bra. Hon visar vägen med sitt sätt att forechecka och sätta press. Hon blir som en tändvätska för övriga, avslutar Granelid.

Imorgon söndag väntar nu returmatch med start 10.15.

TV: Se målen från matchen här 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar