Foto: Per Wiklund
Landslag

Hill: ”Kommer vara en hög igenkänningsfaktor”

En helnordisk grupp med Finland, Norge, Danmark väntar för Sverige i VM i Prag.

Förbundskapten Mikael Hill var på plats i Prag och följde grupplottningen till VM i Prag live. En lottning där Sverige lottades i grupp B tillsammans med regerande mästarna Finland från seedningsgrupp 1 samt Norge och Danmark från seedningsgrupp 2. En helnordisk grupp alltså.

— Det blir jättekul med en nordisk grupp. Det är ju många spelare man känner igen från den svenska ligan så det kommer vara en hög igenkänningsfaktor för den svenska publiken. Sedan tror jag at det var ett tag sedan vi mötte Danmark. Känslan är att det är en kul mix av landslag, säger förbundskapten Mikael Hill.

I VM 2016 förlorade Sverige finalen på straffar mot Finland. Nu finns chans till VM-revansch redan i gruppspelet. Vad tycker du om att ha Finland i gruppen?

— Jag har egentligen inga synpunkter på det. Det är så pass jämnt mellan topp 4 länderna nu. Vi har spelat bra mot Finland under 2017 och 3-1 i matcher där förlustmatchen var i Helsingfors med 40 sekunder kvar. Vi har hittat något mot Finland som vi ska fortsätta utveckla fram till VM.

Efter gruppspelet väntar kvartsfinal för ettan och tvåan i gruppen. Vid vinst i kvartsfinalen kommer Sverige om laget som förväntat tar sig dit ställas mot lag från den andra sidan slutspelet. Det innebär att Sverige först kan möta Finland igen i en final.

Är det inte en fördel av att slippa Finland i en semifinal?

— Tittar vi på de matcher som var förra året så var det väldigt jämnt i topp fyra. Vi förlorade ju t ex mot Schweiz och även mot Tjeckien som i World Games var det tajt. Tjeckien har ju även sin hemmafördel i VM. Med tanke på att det är så pass tajt så spelar det inte så stor roll vilka man får i gruppen.

Gruppen blir alltså helnordisk med Norge och Danmark. Två länder som Mikael Hill har bra koll på sedan VM 2016.

— Jag har ganska bra koll. Jag följde de i VM senast och har en bra grundläggande uppfattning om vad de står för. Vi ska självklart följa upp det intensivare inför VM. Norge är ju ett lag med fler profiler likt David Gidske. Danmark hade ett bra VM i Riga och mellanåren är alltid svåra att bedöma. Det är just nu svårt att säga vilka som är bäst av Norge och Danmark, avslutar Hill.

LÄS MER: Här är alla grupperna till VM i Prag

TV: Se hela grupplottningen här 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar