Foto: Per Wiklund
IK Sirius IBK

Johansson avslutar karriären: ”Det har varit fantastiska år”

Sirius lagkapten Dan Johansson avslutar elitkarriären.

Sista omgången av årets SSL blir extra speciell för Sirius lagkapten Dan Johansson. Matchens är hans sista på elitnivå efter 18 år i svensk elitinnebandy med Storvreta och Sirius.

— Jag har börjat komma upp i åren och känner på något sätt att det börjar räcka. Det är framförallt de långa dagarna som spelar in. Jag har ju hållit på hur länge som helst också och det har varit min livstid. Nu är dags att göra lite annat i livet. Jag ska gifta mig i sommar och vill lägga mer tid med familjen, få lediga kvällar och helger, resa, spela padel osv, säger Johansson om beslutet.

Sista matchen blir borta mot Växjö.

— Det blir nog känslosamt på sitt sätt. Jag är generellt ingen känslomänniska men man kände i sista hemmamatchen att det blev speciellt. Det var sista träningen med laget igår och det kändes lite konstigt.

35-årige Johanssons karriär har varit lång med flera säsonger i både Storvreta och Sirius. Främst spelmässigt meriten är ett SM-guld med Storvreta.

— Det är sjukt lång tid. Jag debuterade 2000 i elitserien och jag tror det var borta mot Järfälla och därefter hade vi Balrog hemma. Det har varit hur kul som helst och det känns som man hållit på en evighet. Minnena faller ihop som en en stor soppa men det som framförallt kommer fram i minnet är Siriustiden. Det har varit fantastiska år och jag har trivts jättebra.

Johansson är också glad att beslutet är hans eget.

— Det känns skönt att själv kunna bestämma när man ska sluta. Det är många äldre som tvingats ta beslutet på grund av skador eller annat. Jag får ta beslutet själv och det blir slutet på en viss livsstil även om jag säkert kommer spela fler matcher längre ner i seriesystemet.

Hur har du förändrats som spelare genom åren? 

— Det är klart man förändras. Jag var, tro det eller ej ganska snabb i början och sprang mer. På äldre dagar har man blivit mer stillastående för varje år. Jag har alltid levt mycket på mitt spelsinne och en bra skalle där jag alltid spelat enkelt.

Johansson har varit i Sirius länge där han både gått upp och åkt ur högstaserien. Dessutom har han fått följa en utveckling för klubben.

— Det har hänt mycket med klubben under de här åren. Det är ju mil ifrån hur det var från början. Organisationen är bättre och mer uppstyrd, förutsättningarna är bättre både med IFU och att vi ibland flyger till matcher.

Hur ser du på Sirius framöver? 

— Jag tycker att vi har lyckats bra med vårt generationsskifte i Sirius. Alla gamla har inte slutet samtidigt. Jag blir den sista och efter mig är det väl 5 år ner till nästa spelare. Vi har fått in många yngre som gjort det väldigt bra och fått mycket speltid. jag tror det är en förutsättning för Sirius. Vi kommer aldrig kunna dundra ut de lönerna som andra gör. Men kan vi fortsätta locka med bra utveckling och speltid tror jag Sirius fortsatt kan vara starka. Mixen av unga och äldre spelare känns väldigt bra. Det känns tryggt att lämna över, avslutar Johansson.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar