Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Tittarsiffror SM-finaler 2018 – ökat intresse för damfinalen

Ökade tittarsiffror för damerna och ett rejält tapp för herrarna när SM-finalen summeras.

Inför årets SM-final var det en stor diskussion om att endast damernas SM-final skulle visas i TV4 och att herrarnas final visades på Sportkanalen och genom en gratis stream på CMore.se. Ett upplägg som bland annat rörde upp känslor hos Faluns tränare Thomas Brottman.

— Det är så jävla larvigt och klantigt. Det är årtiondets final på pappret och så slarvar man bort det. Matchen försvinner från farmor och farfar som inte kommer hitta kanalen. Föräldrar kommer inte låta sina tolvåringar logga in på datorn för att se matchen, sa Brottman till Expressen.

C More förklarade beslutet med att de låst upp matchen.

— Herrarnas innebandyfinal sänds i Sportkanalen då SM-finalen i ishockey sänds i TV4. Men för att inga innebandyfans ska bli snuvade på finalfesten har vi låst upp matchen gratis på cmore.se för att alla ska kunna ta del av avgörandet, säger C Mores sportchef Johan Cederqvist.

När tittarsiffrorna summeras från dagen med analysverktyget MMS.se som genomför mediamätningar i Skandinavien går det att konstatera att damernas SM-final mellan Mora och IKSU blev en tittarsuccé jämfört med de två senaste åren då matcherna sändes av SVT.

TV4 2018. KAIS Mora IF-IKSU
Period 1: 99 000
Period 2: 126 000
Period 3: 147 000

Herrarnas final mellan Storvreta och Falun lockade desto färre tittare i Sportkanalen.

Sporkanalen 2018 Storvreta-Falun
Period 1: 12 000
Period 2: 16 000
Period 3: 17 000

Herrarnas final gick även att streama genom Cmore.se. Hur många som såg matchen där är dock inget Bonnier Broadcasting som är ägare av CMore.se/TV4 vill kommentera.

— Vi är väldigt glada att siffrorna var så starka och att så många hittade både till våra sändningar på TV4, Sportkanalen och C More. Dessvärre kommenterar vi inte siffrorna på C More exakt. säger Martin Nersing.

Jämfört med de två senaste årens sändningar är damfinalens tittarsiffror en höjning.

SVT 2017: 81 000

SVT 2016: 130 000

 

Källa tittarsiffror: MMS.se 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar