Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

”Tillgodoser önskemål från klubbarna”

Svenska Innebandyförbundet förklarar varför det blir nytt straffavgörande i SSL.

Till den kommande säsongen 2018/19 justeras upplägget för avgörande vid oavgjort resultat i seriematcher i SSL. Förlängning och spel fyra mot fyra finns kvar från förra säsongen och vid fortsatt oavgjort följer straffar. Upplägget för straffar ändras dock från att endast en spelare får lägga straff.

— I samband med elitkonferensen så framkom det önskemål från föreningarna att straffavgörandet skulle ändras. Önskemål om förändring som vi tillgodosett när vi gjort ansökan till Internationella Innebandyförbundet, säger Patrik Eklund som är tävlingssamordnare på Svenska Innebandyförbundet.

Förändringen som blir är att det istället för att vara en straffskytt för varje lag kommer vara tre straffskyttar per lag. Avgörandet baserat fortfarande på sudden-straffar men samtliga tre straffskyttar måste slå varsin straff innan samma spelare får lägga en ny straff. Därefter får lagen välja bland de tre straffskyttarna om det fortfarande inte är avgjort.

— Det blir en förändring från tidigare år och inte utpekat på en straffskytt. Det är som sagt önskemål från klubbarna och vi har inget egensyfte att inte tillgodose det.

Utöver det kommer straffarna att slås mot hemmalagets målbur och det är tillåtet att byta målvakt under straffarna.

Det uppdaterade straffavgörandet hade i helgen inte kommunicerats till klubbarna vilket förvånade flera av de klubbarna som var på plats under Sibylla Games. Anledningen till det tror Eklund beror på att beskedet om godkännande är relativt nytt.

— Vi fick godkännande på ansökan för cirka en och halv vecka sedan och jag tror även att regelformuleringen har diskuterats under helgens domarkonferens som remissinstans. Detta för att få det så tydligt som möjligt innan informationen går ut till klubbarna, säger Eklund.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar