Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Flera klubbar nekas elitlicens

Under torsdagen offentliggjordes beskedet om att nio klubbar i SSL inte uppfyller kraven för elitlicens.

I förra veckan meddelades klubbarna i SSL besked från elitlicensnämnden om de klarar den elitlicens som införs i full kraft från och med 1 maj 2019. Beslutet om att införa elitlicens togs 2014 och sedan dess har klubbarna haft tid att förbereda sig för att vara redo när licensen införs fullt ut. De senaste åren har de fått besked och feedback från elitlicensnämnden för att förbättra sina chansen och när bokslutet får säsongen 2017/18 summerar är det 9 klubbar som inte uppfyller kraven:

FC Helsingborg
IBF Örebro
IBK Göteborg
Jönköpings IK
Karlstad IBF
Linköping IBK
Storvreta IBK
Växjö IBK
Warberg IC

Trots att det är relativt många klubbar som inte uppfyller kraven ser Tomas Eriksson, ordförande i elitlicensnämnden positivt på det inskickade materialet.

— Utvecklingen går framåt, flera av klubbarna som i år inte beviljas elitlicens ligger bra till att till 30 april nästa år klara elitlicensens regelverk, säger Tomas Eriksson, licensnämndens ordförande till innebandy.se och fortsätter: 

— I de totalt nio klubbar som inte uppfyller elitlicensen i dag handlar det uteslutande om att de just nu har ett negativt eget kapital, och i något fall att skulder finns oreglerade till en annan klubb. Men flera har en bra plan. 

Några av kraven är att klubbarna måste ha ett positivt eget kapital och även vara skuldfri. Skulle inte kraven uppfyllas kommer klubben få starta serien 2019 men med förbehåll för att en handlingsplan och en kontrollbalansräkning måste skickas in med positivt eget kapital senast den 1 augusti.

Enligt Eriksson ligger två SSL-klubbar i riskzonen när elitlicensen verkställs fullt ut 30/4 2019. 

— Klubbarnas arbete med att uppfylla elitlicensen har varit känt sedan 2014 och flera jobbar på bra, även om det i något fall kommer att bli tight, säger Eriksson.

Bokslutet 30/4 2019 blir avgörande för klubbarna. Så här ser processen ut nu:

  • 30/4 2019 måste klubben ha positivt eget kapital.
  • 1/8 2019 ska handlingar med bokslut in till licensnämnden.
  • 15/9 2019 tar licensnämnden beslut. Klubben som inte har positivt eget kapital varnas, och ska till årsslutet inkomma med kontrollbalansräkning som uppvisar positivt eget kapital mot kommande bokslut.
  • 1/3 2020 degraderas klubben, som inte har återställt positivt eget kapital, ner en serie till nästa säsong 2020/21.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar