Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

Harnesk: ”Vi är inte nöjda någon av oss”

Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk utvecklar anledningen till dagens pressmeddelande om konflikt mellan förbundet och elitföreningarna.

Under fredagsförmiddagen gav Svenska Innebandyförbundet (SIBF) sin syn på den konflikt som råder mellan förbundet och elitföreningarna i Föreningen SSL. Konflikten har pågått i flera år och baserat framförallt på en olika syn av partneravtal och rättighetsfrågor där föreningar önskar större inflytande och högre ersättningar.

När vi når Göran Harnesk, generalsekreterare för SIBF under fredagseftermiddagen utvecklar han förbundets oro. Att de går ut med sin syn på konflikten idag beror på att FSSL ska ha ett möte på måndag.

— Vi vet om att de ska ha ett möte på måndag där dessa frågor ska diskuteras. Vi vill innan dess ge vår syn på det och förmedla att man måste tänka på hela innebandyrörelsen som är både elit och bredd. Vi är en dragkraft tillsammans och där måste vi hitta lösningar för att också arbeta tillsammans, säger Harnesk.

Varför väljer ni att gå ut i media?

— Vi vill hitta en lösning och vi har låst fast oss i åsikter där vi inte går vidare. Vi känner att det är viktigt att vi får ge vår syn på hur vi tänker och ser på det här så att man inte bildar sig sanningar och uppfattningar baserat på rykten.

Har du upplevt att sådana rykten och sanningar skapats?

— Det blir lätt feltolkningar åt olika håll och när alla inte är med i samtalen så finns den risken och det vill vi motverka genom att ge vår syn här.

Konflikten har pågått i flera år och enligt har Harnesk är det inte en förändring i konflikten som gör att de nu agerar medialt.

— Jag vill påstå att sedan vi skrev avtalet så har det blivit mer att vi sitter stilla. Vi är inte nöjda någon av oss. Vi vill ju gå vidare och kunna skriva starkare och bra avtal för att ta nästa steg.

Avtalet som Harnesk nämner är ett avtal mellan SIBF och FSSL som skrevs på inför förra säsongen.

Är det avtalet fortfarande aktuellt och varför blir det diskussion nu?

— Det finns ett avtal men jag vet inte om alla föreningar känner till innehållet i det avtalet. En sak vi har skrivet där är arbetsgrupper och det tycker jag är viktigt att vi får till vilket vi ännu inte fått. Så det avtalet gäller men diskussioner för fortsatt utveckling pågår ju såklart.

Tror du konflikten stoppar utvecklingen av sporten?

— Det är aldrig bra för utvecklingen att man stannar i diskussioner. Vi har full förståelse för att föreningarna har behov av att få ut så mycket som möjligt av de rättigheter som finns och att man kan se på det olika.

En del som lyftes fram i pressmeddelandet var rykten om att flera SSL-klubbar eventuellt vill dra sig ur och skapa en egen liga. Något som Harnesk ser som en stor risk för de föreninnarna.

— Det blir svårt för de föreningarna som väljer det att komma framåt och synas. Även för deras spelare och tänker jag mot landslag och liknande. Mästerskapet ligger ju även hos oss och det vore väldigt synd att tappa bra kompetenta föreningar och personer som vi vill samarbeta med. Innebandyn är en stor sport men vi är för små för att jobba i olika enheter.

Hur önskar du att diskussionerna fortsätter nu framåt?

— Vi önskar att de planerade arbetsgrupperna kommer igång och att vi hittar vägar att prata med föreningarna och dess representanter. Där vill vi fortsätta i diskussionen för att framtida samarbetsvarianter.

LÄS MER: SSL-föreningarna replikerar: ”Vi kan inte längre tolerera detta läge”

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar