Foto: Per Wiklund
Landslag

Sundstedt når milstolpe – nära dubbla 100

Rasmus Sundstedt när i helgen milstolpen 100 landskampen. Dessutom är han mycket nära 100 poäng.

Helgens Euro Floorball Tour blir en speciell helg för 29-årige Rasmus Sundstedt. Han står just nu på 99 landskamper och kommer under helgen som den femte spelaren någonsin i herrlandslaget nå milstolpen 100 landskamper.

— Det är mest bara roligt att man har kunnat vara med så länge och gjort så många matcher. Det tyder på att man har gjort något väldigt bra under lång tid. Att vara med i landslaget och få bidra och åter få chanser är väldigt kul, säger Sundstedt.

Sundstedts första landskamp var en Finnkamp i Västerås 2009.

— Jag minns inte så mycket av matchen mer än att det var i Västerås. Då var det väldigt stort att komma med första gångerna. Det är lite skillnad nu jämfört med då. Nu är det mer att man går in gör det man kan.

Har du någon gång funderat på att sluta i landslaget? 

— Man har tänkt lite på det själv och jag har kommit fram till att så länge jag känner att jag vill spela på högsta nivån så vill jag också spela i landslaget.

I helgen kan även en annan milstolpe nås. Sundstedt har nämligen gjort 50 mål och 47 assist och är alltså endast 3 poäng från att bli den nionde någonsin att nå 100 poäng i landslaget.

— Oj det visste jag inte. Då måste jag göra tre poäng i match 100. Det hade ju varit kanon. Jag skulle gissa att de många poängen beror på att jag har två VM som forward och två VM som back. Förut var det ju alltid, tråkigt nog ett riktigt dåligt lag i gruppen så det blev höga siffror och man lyckades göra en hel del poäng.

En spelare som betytt extra mycket för Sundstedt landslagskarriär är lagkamraten i Storvreta Mattias Samuelsson. För de som följer Samuelsson på sociala medier ser flitit Sundstedt dyka upp på instagram och de har genom landslaget blivit goda vänner.

— Han var en av de få på den tiden som verkligen bjöd in nya spelare i laget när man var yngre. Han tar alltid han om nya spelare och ser till att de mår bra. Han är en härlig glädjespridare och det blev landslaget och sedan när vi spelade tillsammans i Storvreta som gjorde oss till goda vänner.

Om match 100 blir i fredagens match mot Tjeckien eller senare under helgen återstår att se. Klart är i vilket fall att det börjar märkas att VM bara är en dryg månad bort.

— Personligen så är det bara att gå in och göra det man är bra på. Jag kanske inte är i toppform just nu men om en månad ska både vi som lag och jag personligen vara det för att vinna tillbaka guldet. Jag vet inte om resultat är det viktigaste den här helgen då både vi och de andra lagen lär testa en del. Det kan nog bli lite rävspel. Men min erfarenhet är att vi ofta gått väldigt bra i EFT och kanske inte laget som döljer massa saker utan istället litar mer på det spelet vi vill spela.

Förbundskapten Mikael Hill hyllar jubilaren.

— Det är väldigt imponerande. Rasmus är ju en karaktär som sticker ut. Han kom från Odelberg/Gustavsberg innan Täby och var den där talangen som alla pratade om. Han har ju dessutom spelat både back och forward och vunnit allt som kan vinnas. En fantastisk karriär, säger Hill.

Hur skulle du beskriva Rasmus roll i landslaget?

— Det är en kille som är lugn och skapar ett lugn i gruppen. Han är sällan den som står först i kön och vill göra sin röst hörd. Han har stor tillit till sin egen kapacitet och låter spelet tala, säger Hill.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar