Foto: Per Wiklund
Landslag

Förbundet en drivande kraft bakom förslaget om EM

Sverige ett av de drivande länderna för ett nytt mästerskap.

Till Internationella Innebandyförbundets kongress under VM i Prag har ett förslag om ett nytt mästerskap lämnats in. Ett förslag som innebär ett skapande av Euro Floorball Championship. Ett EM för Innebandy.

Utformandet av det nya mästerskapet som skulle ersätta VM-kval för de europeiska länderna med start 2023 skulle enligt förslaget se ut som följer:

”Topp 7 länder från det senaste VM och värdnationen kommer att bli kvalificerade för EF vilket kommer spelar under VM-kvalsveckan i januari-februari, vilket innebär att dessa nationer är direktkvalificerade till nästa VM ifall de deltar i EF.

Turneringen kommer spelas i två lottade grupper med fyra lag och totalt sju dagar, fyra dagar för gruppmatcher och tre dagar för placeringsmatcher, semifinal och medaljmatcher vilket totalt blir 20 matchen. Män kommer spela ojämna år och kvinnor jämna år, men alltid samma år som VM för den klassen”

Ett förslag som uppkommit i diskussioner om framtiden.

— Det uppkom då Sverige ihop med ett antal andra länder diskuterade framtida utmaningar och behov kopplat till landslagsverksamheten, säger Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk.

Vad ser ni för fördelar med ett EM?

— I ett EM (EFC) tävlar man om ytterligare en titel, vilket ger turneringen ökad status hos spelare/tränare och blir intressantare för publik, media och partners att följa. Det ger också att landslagen varje säsong får en titel att tävla om, vilket ökar synligheten för denna verksamhet. Det säkerställer också i ett längre perspektiv att vi kommer ha attraktiva evenemang såväl i Europa som i Sverige, då IFFs ambition är att fler VM-turneringar i framtiden skall arrangeras utanför Europa. Vårt förslag är också att EM ersätter dagens VM-kval för de bästa nationerna från Europa.

I analysen inför förslaget. Har ni identifierat några nackdelar eller risker med skapandet av EM?

— Vi ser egentligen inga nackdelar, även om det finns ett antal utmaningar att lösa på vägen om IFFs kongress väljer att gå vidare med förslaget. Det handlar bland annat om hur kvalificering sker, antal deltagande nationer och speldagar, samt att göra det attraktivt att stå som arrangör för mästerskapet. Det viktigaste utifrån vårt perspektiv är att EM-upplägget inte får bli mer omfattande än upplägget kring dagens VM-kval.

Jämför med nuvarande EFT. Vad blir skillnaden för sporten?

— Det är viktigt för innebandyns utveckling att inte bara topp 4 möts kontinuerligt som idag kopplat till EFT-samarbetet. Genom ett EM får vi en turneringsform där fler europeiska lag ställs mot varandra i rena tävlingsmatcher, där man gör upp om EM-titeln, säger Harnesk.

Spännande förslaget – nytt mästerskap för innebandy

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar