Landslag

Spännande förslaget – nytt mästerskap för innebandy

Från 2023 kan innebandyn i Europa ha ett nytt mästerskap.

Vid sidan av avgörande på planen under VM i Prag i december kommer även medlemsländerna i Internationella Innebandyförbundet (IFF) samlas för att ta flera gemensamma beslut. Ett förslag som lämnats in av EFT-länderna, det vill säga Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien är ett förslag om ett nytt mästerskap för innebandy. Ett mästerskap som skulle kallas för Euro Floorball Championship (EFC) och ersätta VM-kval.

I förslaget går att läsa:

”Det är ett växande behov, inte bara ur ett tävlingsperspektiv utan även ur marknadsförings och synlighetsaspekter, för att ha ytterligare en titel att kampas om. IFF har även desperata behov av att ha fler internationella evenemang för att stärka marknadsföringen, marknadsföringen och medvetenheten av sporten. Ett EFC skulle få högre status än det nuvarande EFT och skulle därför hjälpa länderna att marknadsföra sporten genom mästerskap”

Utformandet av det nya mästerskapet som skulle ersätta VM-kval för de europeiska länderna med start 2023 skulle enligt förslaget se ut som följer:

”Topp 7 länder från det senaste VM och värdnationen kommer att bli kvalificerade för EF vilket kommer spelar under VM-kvalsveckan i januari-februari, vilket innebär att dessa nationer är direktkvalificerade till nästa VM ifall de deltar i EF.

Turneringen kommer spelas i två lottade grupper med fyra lag och totalt sju dagar, fyra dagar för gruppmatcher och tre dagar för placeringsmatcher, semifinal och medaljmatcher vilket totalt blir 20 matchen. Män kommer spela ojämna år och kvinnor jämna år, men alltid samma år som VM för den klassen”

Förslaget har lämnats vidare till IFF styrelse som har undersökt förslaget och återkommit med en rekommendation inför beslut under General Assambly (GA) vilket är det stora medlemsmötet under VM i Prag. IFF:s Regel och Tävlingskommittée RACC) föreslår:

”RACC föresår för styrelsen att IFF föreslår för GA att acceptera förslaget om skapade av Euro Floorball Championship and ge IFF:s styrelse uppgiften att arbeta ut en mer detaljerad lösning på hur EFC ska spelas”

Beslut om förslaget tas i samband med VM i Prag.

Förbundet en drivande kraft bakom förslaget om EM

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar