Foto: Per Wiklund
Landslag

Målkamera används i VM – Det här gäller

Likt de senaste VM kommer målkamera att användas. Här är vad som gäller.

Vid VM 2016 användes för första gången någonsin målkamera i Innebandy. Det var i VM-finalen mellan Sverige och Finland som Sveriges 2-0 mål som godkändes efter granskning av målkamera. Efter det har målkamera fortsatt användas i VM-sammanhang och möjligheten till målgranskning användes även under VM-kvalet. För VM 2018 är det följande regler som gäller.

Båda lagen samt domarna kan ansöka om målgranskning för att se ifall bollen har passerat mållinjen eller inte.

Domare: 

Domarna kan efterfråga målgranskning både ifall de har godkänt ett mål eller ifall de först inte dömt för mål. Om de från början godkänt målet måste målgranskningen ske innan dess att spelet sätts igång igen. Om domarna först inte har dömt mål och spelet har fortsatt men domarna önskar använda målkamera så måste domarna stanna spelet och be om det så snabbt som möjligt.

Lagen: 

Om ett lag vill ha målgranskning efter att det dömts mål i matchen måste frågan om målgranskning ske innan spelet har återupptagits. Efter att spelet har satts igång finns ingen möjlighet att be om målgranskning på tidigare målsituationer.

Om det inte dömts mål och spelet har fortsatt och ett lag vill ha målgranskning måste lagkaptenen eller lagledningen be om målgranskning som senast vid nästa avblåsning.

I gruppspelet har vardera lag möjlighet att be om målgranskning en (1) per match. I slutspelet har vardera lag möjlighet till en (1) målgranskning under ordinarie tid och en (1) målgranskning vid eventuellt övertid. Målgranskning från ordinarie tid flyttas inte med övertid. Om matchen går till straffar har vardera lag totalt en (1) målgranskning vid straffavgörandet.

Om ett lag ansöker om målgranskning för att ändra det grundläggande domslutet från domarna och domslutet ändras så kvartstår möjligheten till ytterligare en (1) målgranskning. Om domarnas beslut inte ändras så förlorar laget sin möjlighet till målgranskning.

En målgranskning från antingen domarna, lagkaptenen eller från lagledning signaleras genom att göra ett tecken som formerar en TV-skärm likt fotbollens tecken VAR.

Målgranskningen finns endast till för att se om bollen passerat mållinjen och tar inte i hänsyn om det skett regelöverträdelser som blir synliga vid målgranskningen.

Om det skulle uppstå en målsituation där domarna inte blåser av för mål och det därefter blir mål och målgranskning görs på den första målsituationen som i sin tur visar sig vara mål forsätter matchen från den tiden och klockan dras tillbaka.

Exakta bestämmelser går att läsa här

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar