Foto: Per Wiklund
Grupp B

Sveriges trupp – spelare för spelare

Här är truppen som åker till Prag - spelare för spelare.

Hela Sveriges trupp som ska vinna tillbaka VM-guldet från Finland. Kommentarer om varje spelare från Förbundskapten Mikael Hill.

Målvakter: 

Namn: Johan Rehn
Klubb: IBF Falun
Ålder: 29
Landskamper: 49
Poäng: 0
Tidigare VM: 2
Moderklubb: Hofors IBK

Johan Rehn, IBF Falun

— Han står för en trygghet i laget, både med sin person och sitt spel. Han har en hög lägstanivå och har under min tid som förbundskapten gjort riktigt bra landskamper. Främst minns jag 4-0 mot Finland i Åbo förra våren, men även 5-1-matchen mot Schweiz nu på Euro Floorball Tour i Uppsala.

Namn: Måns Parsjö-Tegnér
Klubb: IBK Dalen
Ålder: 24
Landskamper: 17
Poäng: 0
Tidigare VM: 0
Moderklubb: IBF Falun Ungdom

Måns Parsjö-Tegnér, IBK Dalen, debutant

-Han är både nuet och framtiden. Han är redan nu väldigt bra, men samtidigt en debutant. Av de fem målvakter vi har använt oss av under min tid är han den yngsta, vilket rimligtvis gör att han har flest år framför sig. Han har varit bra i flera säsonger i Svenska Superligan och gjorde bra ifrån sig redan i Falun, och har vuxit sedan sin tid i Dalen. Vi har haft med honom ett flertal gånger och han har gjort bra ifrån sig varje gång. Hans sista test var i EFT, då satte han sig i en bra position i och med matchen mot Finland (seger med 5-1).

Backar: 

Namn: Emil Johansson
Klubb: IBF Falun
Ålder: 26
Landskamper: 49
Poäng: 40 (15+20)
Tidigare VM: 2
Moderklubb: Ersboda SK

Emil Johansson, IBF Falun

-Han är innebandyns schweiziska armékniv, han kan göra vad som helst i världsklass. Ett landslag utan Emil Johansson är ett sämre landslag. Det är en komplett innebandyspelare.

Namn: Robin Nilsberth
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 29
Landskamper: 75
Poäng: 74 (36+38)
Tidigare VM: 3
Moderklubb: Granlo BK

Robin Nilsberth, Storvreta IBK

-Landslagets försvarsgeneral och en stor ledartyp. Han har ett stort hjärta för landslaget och betyder mycket på och utanför planen. Han är en klippa att falla tillbaka på när det blåser och vi har tryck mot sig. Det är en bra offensiv back som man ibland glömmer, att bara stämpla honom som försvarsspelare är inte rätt.

Namn: Markus Jonsson
Klubb: 
Växjö IBK
Ålder: 
23
Landskamper: 
20
Poäng: 
19 (7+12)
Tidigare VM: 
0
Moderklubb: 
Nykvarns IF

Markus Jonsson, Växjö IBK, debutant

-Han är ett spelgeni. Han sätter upp spel, ser passningsvägar som väldigt få ser och har magiska lösningar på problem. Hans roll kommer bara bli större och större ju mer han är med i landslaget.

Namn: Rasmus Sundstedt
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 29
Landskamper: 102
Poäng: 98 (50+48)
Tidigare VM: 4
Moderklubb: Odelberg/Gustavsberg IBK

Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK

-Han vet vad som krävs för att vinna matcher. Han är lite mer tillbakadragen i sitt spel än för något år sedan, så det får han gärna locka fram de kommande veckorna. Han gör alltid jobbet och kan användas på flera positioner.

Namn: Tobias Gustafsson
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 26
Landskamper: 45
Poäng: 42 (20+22)
Tidigare VM: 1
Moderklubb: Hölö/Mörkö IF

Tobias Gustafsson, Storvreta IBK

-Årets spelare förra säsongen är naturligtvis en stor del av landslaget. Han har utvecklats ordentligt i landslagströjan det sista året, från att ha varit väldigt bra till att vara ännu bättre. Han är otroligt stark i duellspelet utan boll. De närkamper han förlorar är väldigt lätträknade. Han har kvicka fötter och flinka handleder som gör att han är ett offensivt hot.

Namn: Martin Östholm
Klubb: Pixbo Wallenstam IBK
Ålder: 30
Landskamper: 73
Poäng: 73 (39+34)
Tidigare VM: 3
Moderklubb: Granlo BK

Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

-Han har sina styrkor i offensiven med ett skott i världsklass som sitt ess. Han har stor erfarenhet av internationella mästerskap och en stark ledartyp i gruppen.

Namn: Mattias Samuelsson
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 35
Landskamper: 117
Poäng: 78 (35+43)
Tidigare VM: 5
Moderklubb: Åkersberga IBF

Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

-Svensk innebandy ”grand old man”. Evigt ung. Han gör aldrig en dålig landskamp. Han älskar att representera Sverige och är mycket av hjärtat och själen i vårt lag.Mattias är prototypen för det vi kallar en modern innebandyback. Hade vi inte haft honom hade vi nog inte sett Emil Johansson, Tobias Gustafsson Markus Jonsson och flera andra spela innebandy på samma sätt som de gör i dag. Han har varit en trendsättare som folk inte tänker på. Han var stilbildande för 10-15 år sedan.

Namn: Kasper Hedlund
Klubb: Mullsjö AIS
Ålder: 26
Landskamper: 32
Poäng: 21 (9+12)
Tidigare VM: 1
Moderklubb: Mullsjö AIS

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS

-En playmaker i absolut världsklass som har tagit stora kliv i blågult sedan VM 2016. Är en viktig kugge i det offensiva spelet som just spelfördelare. Kan öppna upp banan med passningar som få andra klara av, men är också vass som avslutare.

Centrar:

Namn: Johan Samuelsson
Klubb: IBF Falun
Ålder: 29 (fyller 30 den 1 dec)
Landskamper: 103
Poäng: 120 (41+79)
Tidigare VM: 4
Moderklubb: Granlo BK

Johan Samuelsson, IBF Falun

-Lagets ledare, som leder genom exempel. Han är inte den ledaren som hörs mest, men går alltid i bräschen för hårt arbete i båda ändarna av banan och fuskar aldrig med detaljer. Ett fördömligt uppträdande i med- och motgång. Han har otroliga kvaliteter i sitt passningsspel och är en bra genombrottsspelare.

Namn: Jonas Svahn
Klubb: IBK Dalen
Ålder: 27
Landskamper: 64
Poäng: 54 (28+26)
Tidigare VM: 2
Moderklubb: Kristinebergs AIS

Jonas Svahn, IBK Dalen

-Jonas har gått från att vara en spelare som gör jobb i det dolda och använts på olika positioner där det har behövts till att i dag vara en spelare i världsklass. Jag har svårt att se att någon är bättre en mot en i den internationella innebandyn. Kanske den spelare under min tid i staben som gjort störst framsteg. Han är en nyckelspelare för oss.

Namn: Jonas Adriansson
Klubb: IBF Falun
Ålder: 30
Landskamper: 24
Poäng: 19 (8+11)
Tidigare VM: 1
Moderklubb: BK Lugnet

Jonas Adriansson, IBF Falun

-I VM 2014 spelade han vänsterback. Jonas är användbar på alla platser på banan. Han är kanske mest erkänd för sina defensiva egenskaper och förmågan att låta andra glänsa genom att ta jobbet ingen tänker på. En viktig kille i gruppen som alltid gör jobbet och tar vilken roll som helst och gör det väldigt bra.

Namn: Simon Palmén
Klubb: Linköping IBK
Ålder: 25
Landskamper: 13
Poäng: 13 (4+9)
Tidigare VM: 0
Moderklubb: Lillån IBK

Simon Palmén, Linköping IBK, debutant

-Han har vuxit på flera sätt. Han var väldigt bra under sitt sista slutspel med Falun. Flyttade därefter hem till Örebro och där han fick en annan roll och fick utveckla sitt ledarskap och ta ett annat ansvar. Han är en bra spelfördelare och har ett spel som skiljer sig från våra andra centrar. Jag tror att vi kommer få se mer av honom i framtiden i landslaget.

Forwards

Namn: Kim Nilsson
Klubb: FBC Kalmarsund
Ålder: 30
Landskamper: 95
Poäng: 179 (104+75)
Tidigare VM: 4
Moderklubb: Färjestadens IBK

Kim Nilsson, FBC Kalmarsund

-Han är en av världens bästa avslutare, en spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Han har haft en fin höst i Kalmarsund och SSL och gör det han ska, vilket är mycket poäng. Spetsegenskaper är kontringsspelet där han tar ut sin motståndare i fart.

Namn: Alexander Galante Carlström
Klubb: IBF Falun
Ålder: 29
Landskamper: 69
Poäng: 119 (74+35)
Tidigare VM: 2
Moderklubb: Westra Aros IK

Alexander Galante Carlström, IBF Falun

-SSL:s bästa målskytt genom tiderna, vi kan väl börja där. Efter sin skadefyllda fjolårssäsong är han tillbaka i fysisk toppform. Alexander är en ledarfigur i landslaget och en vinnarskalle som driver oss framåt. Han får mest kredd för sina offensiva kvaliteter, men är också en bra försvarsspelare.

Namn: Rasmus Enström
Klubb: IBF Falun
Ålder: 29
Landskamper: 89
Poäng: 160 (84+76)
Tidigare VM: 3
Moderklubb: Råby BK

Rasmus Enström, IBF Falun

-Han är världens bästa ”skolgårdsinnebandyspelare”. Det är en spelare som kan hitta på saker som ingen annan ser och tänker på. Han hittar skottlägen där ingen tänker att han ska skjuta, tar en position som ingen har tänkt på som öppnar upp hela banan. Han är otroligt oförutsägbar. Ge honom en boll så kan vad som helst hända.

Namn: Albin Sjögren
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 24
Landskamper: 27
Poäng: 46 (32+14)
Tidigare VM: 0
Moderklubb: Bele Barkarby IF

Albin Sjögren, Storvreta IBK, debutant

-SSL:s poängvinnare i fjol. Han stod på tröskeln till VM-truppen förra gången, den här gången är han givet med. Bra defensivt och en väldigt bra avslutare. En riktigt matchvinnartyp.

Namn: Johannes Larsson
Klubb: IBF Falun
Ålder: 28
Landskamper: 56
Poäng: 44 (31+13)
Tidigare VM: 2
Moderklubb: Filipstads IBK

Johannes Larsson, IBF Falun

-Han är en spelare som kan spela på flera olika positioner. Han gör skillnad med sin fysik. Otroligt jobbig att möta i en mot en-situationer, som ofta dyker upp i internationella matcher. Han kan därför komma bättre till pass internationellt än hemma i ligan med sitt fysiska spel.

Namn: Alexander Rudd
Klubb: Storvreta IBK
Ålder: 26
Landskamper: 51
Poäng: 56 (27+29)
Tidigare VM: 2
Moderklubb: IBK Alba

Alexander Rudd, Storvreta IBK

-Han är nog den spelaren med högst kapacitet i hela laget. Får man en Rudd i toppform kan han på egen hand vinna matcher åt ditt lag. Han är väldigt bra i båda ändar av banan, defensivt och offensivt.

Ledare:

Namn: Mikael Hill
Roll: Förbundskapten
Ålder: 46
Tidigare VM: 0
Namn: Andreas Lundmark
Roll: Assisterande förbundskapten
Ålder: 44
Tidigare VM: 2 (som förbundskapten i damlandslaget)

 

Namn: Karl-Johan Iraeus
Roll: Team- och playermanager
Ålder: 35
Tidigare VM: 5 (som spelare)
Namn: Andreas Harnesk
Roll: Läktarcoach
Ålder: 32
Tidigare VM: 0
Namn: Maria Dalenfjäll
Roll: Fysioterapeut
Ålder: 36
Tidigare VM: 0
Namn: Jörgen Karlsson
Roll: Materialförvaltare
Ålder: 49
Tidigare VM: 4

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar