Foto: IFF
VM 2018

Nära superskräll – avgörande i förlängning

Nära att Norge skrällde mot Schweiz - avgörande i förlängning.

Kvartsfinalen mellan Schweiz och Norge blev oerhört jämn målmässigt med ett dramatiskt slut. Ett strukturerat och hårt defensivt kämpande Norge med en storspelande Markus Jelsnes i målet skapade dramatik i matchen. Schweiz hade ledningen och powerplay i slutet av tredje perioden då Ketil Kronberg stack iväg i boxplay. Markus Jelsnes kastade långt och Kronberg kvitterade matchen till förlängning.

— Jag var inte så jättenervös om jag ska vara ärlig. Men när de gjorde 2-2 så blev det nervöst. Men vi bestämde oss att fortsätta pressa med vår pressline för att skapa händelser i matchen. Om man är det bättre laget så vinner man när det händer mycket. I sådana här lägen är det annars lätt att man blir feg, säger Schweiz förbundskapten David Jansson.

TV: Se Ketil Kronbergs kvittering här

I förlängningen  behövde Tim Braillard bara 30 sekunder på sig när han sköt Schweiz vidare till semifinal.

— En lättnad att avgöra. Det var lite frustrerande att vi inte gjorde fler mål. De första 40 minuterna spelade det inte så stor roll då vi var säkra på att vi skulle göra mål någon gång. Men på slutet blev vi mer nervösa vilket kanske är normalt. Men visst, vi ska klara av att göra fler än tre mål mot Norge och ha ett avgörande tidigare, säger matchhjälten Tim Braillard.

Trots att Schweiz inte drog ifrån kände de sig lugna i matchen.

— Våra tränare tog fram statistik löpande under pausen och påtalade hur många målchanser vi hade. Vi ska ha med oss att Jelsnes spelar fantastiskt bra och att Norge försvarar sig väldigt bra. Självklar var det inte vår bästa match men vi hade chanser löpande vilket var en trygghet. Men visst, vi måste klara av att döda matchen tidigare.

Var det något i Norges spel som överraskade att de var så här bra? 

— Vi visste att Norge är ett bra lag men att vi är bättre. Men det är så här jämnt i VM. Nästan alla lag i topp 8 kan slå alla så jag skulle inte säga att det var överraskande men vi klarade inte av att spela som förväntat.

TV: Se målen från matchen här

Förbundskapten David Jansson summerar den jämna kvartsfinalen:

— Det satt verkligen hårt åt idag. Men det är en jäkla styrka av våra gubbar att vinna den. Vi är det bättre laget men Norge är också bra. De har gjort flera bra matcher i turneringen och det är starkt av oss att vinna såsom matchen blev idag. Hade vi gått ifrån med några bollar i första perioden hade vi haft en annan match och kanske analyserat den på ett annat sätt. Men vi var trygga i båset matchen igenom då vi skapade målchanser och har mycket pass över centrallinjen. Tyvärr känns det som att vi spelar med en tung puck när vi skjuter idag.

Var ni oroliga? 

— Vi har pratat mycket om skillnaden mellan resultat och känsla. Idag var känslan att vi var bättre och att vi då kunde påminna oss om att vi skapade tillräckligt med chanser var en trygghet för laget.

Segern för Schweiz innebär att de spelar semifinal på lördag. Där möter de antingen Sverige eller Lettland.

LÄS MER: Jansson: ”Krävs en jackpott för att slå Sverige”

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar