Foto: Per Wiklund
Landslag

Därför flyttas datumet: ”En naturlig effekt och konsekvens av läget”

Svenska Innebandyförbundet förklarar - därför flyttar de datumet för serieanmälan.

Under tisdagseftermiddagen fick föreningarna i SSL ett mejl av Svenska Innebandyförbundet (SIBF) där de meddelade att datumen för serieanmälan till säsongen 2019/20 flyttas jämfört med tidigare år. Istället för att vara i slutet av april som det var 2018/19 måste lagen anmäla sig till seriespel senaste den 31 januari. En flytt som uppför Föreningen Svenska Superligan (FSSL) som representerar klubbarna. FSSL ser det som ett agerande i den konflikt som finns mellan SIBF och FSSL gällande rådighet över rättigheter för ligan.

— Det känns som mycket aggressiv åtgärd att just i år och just nu tidigarelägga den bindande ansökan med tre månader till den sista januari när lagen inte ens vet vilket division de spelar i. Hur ska man som klubb förhålla sig till det? Det är så uppenbart vad förbundet gör nu när de tar till en desperat åtgärd. Vi kommer självklart hantera det här det närmsta dygnet med en rekommendation till våra medlemmar vad vi kommer göra och agera. Men jag kan säga att vi kommer göra något, säger Anders Murman från FSSL.

Svenska Innebandyförbundet förklarar själva flytten av datumet som en nödvändig åtgård.

— Det är en naturlig effekt och konsekvens av läget. Vi behöver nu med framförhållning börja planera för kommande säsong och veta vilka lag som vill vara med och spela i förbundets serier. Detta för att också i god tid ställa frågor till andra föreningar som står för uppflyttning. Det handlar också egentligen om att kunna värdera playoff och liknande i slutet av säsongen. Det är nödvändigt för oss att flytta den för att vi ska kunna ha en fungerande verksamhet kommande säsong, säger Magnus Nilsson arrangemangs- och tävlingschef på SIBF:

Kan det innebär förändringar i kval och uppflyttning? 

— Det kan eventuellt bli så att vi behöver ta ställning till det. Jag vill helst inte spekulera i läget och utfallet men av respekt av alla föreningar på alla nivåer så behöver vi få en klar bild över vilka förutsättningar som finns till kommande säsong.

Finns det en risk att flytten kan ge negativ effekt då klubbarna nu måste ta ett tidigare beslut än de är vana vid? 

— Jag vill inte spekulera i det här läget utan det är något vi får analysera när anmälningstiden har gått ut den 31 januari.

Föreningen SSL var tydliga i sin kritik gällande att det här är en åtgärd för att påverka konflikten.

— För mig känns det som sagt väldigt aggressivt och desperat. Förbundet har pratat om att de är måna om nya samtal. Detta tyder inte på det, säger Burman.

En kritik som förbundet inte har någon kommentar på.

— Jag vill inte kommentera hur de ser på det. Som jag har beskrivit är det en naturlig konsekvens av det rådande läget, säger Magnus Nilsson.

Är det några övriga förändringar gällande avgifter och liknande vid eventuellt utdragning ur seriespel? 

— Anmälan är bindande som det står i tävlingsdokumentet. I övrigt så är dokumentet uppbyggt på samma sätt som tidigare men att datumen är förändrade.

Är det något annat du och förbundet vill tillägga i flytten av serieanmälan? 

— Inte från mitt perspektiv. Vi försöker fokusera på att få ihop en bra tävlingsverksamhet till nästa säsong med så bra föreningar som möjligt, säger Magnus Nilsson.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar