Foto: Per Wiklund
Landslag

Rudman: Är det verkligen rimligt med fem VM-finaler?

Inlägg från ibnytt.ses Jonathan Rudman som ifrågasätter antalet träningsmatcher och att så hög andel av dem är mellan Sverige och Finland.

Är det verkligen rimligt med fem VM-finaler?

Känslan efter VM-finalen finns trots att var en månad sedan kvar. Finland vann klart och rättvist finalen och från pressläktaren fick vi bevittna ett Sverige som hade svårt att ändra om och hitta lösningar mot det finska spelet. Stämningen var såklart totaldöd i mixed zone och de flesta svenska spelarna gick med sänkta huvuden i snabb takt förbi. Några stannade till och lagkapten Johan Samuelsson försökte sätta ord på besvikelsen och förbundskapten Mikael Hill förklarade vad som gått fel.

När Finlands spelare väl kom efter att ha firat ute på inneplan så saknades Mika Kohonen. 41-årige Kohonen som gjorde sitt 11:e och även tog sitt fjärde VM-guld hade mycket välförtjänt fått gå direkt till omklädningsrummet för att fira. Finske presschefen förklarade att Kohonen vid alla tidigare VM-guld missat festen då han som alltid, vilket vi verkligen uppskattar tagit sig tid för att ge kommentarer till all media. Denna gång ville han uppleva en guldfest från start och är det någon man verkligen unnar det så är det Mika, även om det såklart varit intressant att höra hans tankar. Om han spelar VM 2020 hemma i Finland återstår att se, han lämnade ju trots allt dörren lite på glänt på i Joel Segerdahl reportage och han har fortsatt att leverera i Happee även efter VM.

För det är VM 2020 som står i sikte när samtliga landslag nu laddar om efter VM i Prag. Tjeckien byter förbundskapten, Schweiz fortsätter bygget som tog semifinalen till förlängning och Finland vill visa hemmapubliken att de är världens bästa landslag när de både på och vid sidan av planen ska leva upp till det vi fick uppleva under VM i Prag.

För Sveriges del blir lite av nystart. Förbundskapten Hill är kvar och släppte idag sin första trupp efter VM. En trupp med många spelare som inte var med under VM. När guldet uteblev kritiserades både trupputtagningen, coachande och spelsättet och det kommer bli ett intressant 2019 där säkerligen en del kommer testas.

En nyhet för kommande två år är dessutom av EFT under våren har tagits bort. Det innebär att sex landskamper mot bra motstånd försvinner. Redan få matcher blir ännu färre och Sverige ska alltså förbereda sig för att försöka vinna guld genom att spela åtta riktiga matcher fördelat på fyra samlingar bortsett från VM-kvalet som ärligt talat inte ger speciellt mycket. Det funkar inte.

Jag vet att rubriken är tillspetsad men hur rimligt är det egentligen att mellan två VM så möts finalmotståndarna Sverige och Finland fyra gånger vilket är hälften av alla riktiga träningsmatcher landslaget har?

För mig är det mycket konstigt.

Jag tycker det är fel och något som bör ändras av framförallt tre aspekter:

  • Jag tycker det är orimligt med så många matcher mot samma motstånd. Vi ser det i väldigt få andra sporter och framförallt inte bland de bästa lagen. Jag förstår att man vill spela många matcher, möta bra motstånd och att alternativen är få.  Men det innebär ju även att man avslöjar sitt spel mot den som kommer utmana om guldet. Att mötas så många gånger urvattnar på något sätt skillnaderna lagen emellan och mötena blir mindre betydelsfulla då det finns en mängd att jobba med både historisk och framåt.
  • Ett annat upplägg skulle även involvera lagen som ligger bakom topp 4. Kanske det viktigaste för att sporten ska utvecklas internationellt. Matcher mot lite sämre motstånd är ändå tillräckligt bra för att testa och träna mot. Sämre motstånd som skulle genom att möta topp 4 annat än vid VM i sin tur skulle kunna utvecklas mer och vi skulle få jämnare VM redan i gruppspelet. Nu skrällde visserligen Lettland senast, men tänk om de fått spela flera tuffa matcher de senaste två åren, då kanske de hållit ihop även mot Schweiz. Jag tror att vi skulle skapa ett bättre VM om lag 5-10 även fick möta topp 4 mellan VM-åren. Detta utan att det skulle försämra hur topp 4 spelar.
  • Sverige mot Finland, Sverige mot Finland, Sverige mot Finland, EFT, Finnkampen, VM-gruppspel, VM-final. Det är ett tämligen uttjatat mästarmöte som vi varje gång får försöka bygga upp. Ett annat upplägg skulle skapa mer spänning. Om lagen inte mötts så ofta inför VM skulle det vara mer ovisst, öppet och oklart. Hur fungerar respektive lags spel mot varandra? Vilka femmor fungerar på vilket sätt? Hur bra är egentligen respektive lag? Hur väl kommer spelare som är heta inför ett VM att prestera mot bästa motstånd? Spänningen skulle definitivt öka.

Nedan är mitt förslag för en ny kalender som jag tror skulle gynna både topp 4 som nationer och internationell innebandy på landslagsnivå i stort. Låt oss ta de kommande två åren som exempelår för att göra det förståeligt.

2019

Träningslandskamp Jan/Febr
Exempel: Sverige-Danmark
Kommentar: Perfekt omstart efter VM oavsett resultat. Förbundskaptenen ges tillfälle att testa nya namn in i truppen och kan fungera likt fotbollens januariturné. De mest självklara namnen får tid att återhämta sig efter VM och nya spelare få inskolning i hur landslaget vill spela vilket skapar en bättre grund när de senare ska prestera mot tuffare motstånd och en förståelse för vad de behöver utveckla för att vara aktuella till VM.

EFT extra – vår
Sverige
Schweiz
Norge
Tyskland
Kommentar: Ett omgjort EFT där kombinationen av en match mot toppmotstånd och två mot lite sämre motstånd gör att  det är möjligt att fortsätta ”testa” av några nya spelare och samtidigt möta bra motstånd för att utveckla det spelmässiga. Dessutom ligger detta EFT alltid efter slutspelet och det brukar som vi vet vara ett gäng tröttkörda spelare. Då passar lite enklare motstånd in samtidigt som det blir en toppmatch. Säsongen förlängs även något vilket vi innebandyintresserade tycker om, i vilket fall som som skribent.

Träningslandskamp September
Sverige-Finland
Kommentar: Toppmatch, låt det heta Finnkampen om ni vill. Men här kan säsongen startas och med drygt ett år till VM kan båda landslaget sätta ordentlig fart på VM-resan. Även ett bra sätt att gå från träning till tävling och för förbund att marknadsföra att säsongen är igång på allvar.

EFT – Höst
Sverige
Finland
Schweiz
Tjeckien
Kommentar: Ett vanligt EFT som det är idag. Länderna får möjlighet att fortsätta utveckla sitt spel och även testa de nya saker som önskas testa, detta nu mot bästa motstånd i tre matcher. Den första ”riktiga” turneringen sedan VM vilket ger en brygga och svar kan fås på frågan: ”Vad står lagen med 1 år till VM?”

2020

VM-kval (Senare EM) Jan/feb
Kvalgrupp mot sämre motstånd.
Kommentar: VM-kval är som VM-kval är och allt vad det innebär. EM gör det lite mer intressant även om jag inte är en förespråkare för två mästerskap under samma år. Jag må låta trött när jag skriver det och jag har ingen bättre lösning på det i nuläget mer än att det är ett ont som måste genomföras. Det blir som det är nu med VM-kval som ett träningsläger där Sverige vilket säkert är välkommet. Om de har tur får de genomföra det på lite varmare breddgrader i Spanien.

EFT extra –  vår
Sverige
Tjeckien
Danmark
Lettland

Träningslandskamp september
Sverige-Norge
Kommentar: Norge är tillräckligt bra för att bjuda upp i en landskamp. Skulle även vara kul om detta möte blir mer etablerat och jag tror det skulle utveckla de Norge som lag och även kunna bli en match som drar nästintill lika mycket publik som motsvarande Finnkamp

EFT höst
Sverige
Finland
Schweiz
Tjeckien

Kommentar: Sista testet inför VM. Trupperna och spelsättet får en sista ordentligt prövning och det kommer bli en turneringen där det verkligen kommes ges svar bara månader innan VM. Lagen har inte mätts på ett år och spänningen inför VM kan börja byggas på allvar, både för lagen och oss som bevakar.

VM 2020 – December
Kommentar: Ett VM där mycket talar för att Sverige och Finland kommer mötas igen. Kanske i en final och då har lagen bara mötts tre gånger innan istället för sex gånger. Mer spänning enligt mig. Enda önskemålet jag har här är att sista gruppspelsomgången i respektive grupp spelas samtidigt. Vi kan inte ha ett VM där ett land kan spela på resultat.

Nu är det framförallt topp 4 nationerna som skulle behöva vara drivande för att en förändring skulle bli av och det finns säkerligen en hel del invändningar till varför det inte ser ut så här idag. Men om det nu ändå ska testas en massa i form av ändrad speltid, antal spelare och alla andra nya idéer som nu får komma upp. Vore inte detta ett bra upplägg att köra på samtidigt och då även kunna använda någon av matcherna som testmatcher?

Vad tycker du?

LÄS MER: Färre matcher inför VM 2020 – förbundskapten Hill: ”EFT på våren har varit slitsamt” 

Diskutera gärna här @jonathanrudman eller mejla jonathan@ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar