Foto: Per
Landslag

KLART: Debutant ersätter Sundberg till VM-kvalet

Efter Ida Sundbergs avslitna hälsena - debutant ersätter till VM-kvalet.

Landslagsbacken Ida Sundberg slet av hälsenan i matchen mot Täby i början av januari och missar restan av säsongen. Det innebar även att en ersättare skulle kallas in till VM-kvalet som spelas i månadsskiftet januari/februari. Nu är det klart att Iksus Ellinor Berling ersätter Sundberg. Berling som därmed även kommer göra a-landslagsdebut.

— Kul att äntligen få göra debut i a-landslaget. Det har varit en dröm länge och det är fantastiskt roligt att få chansen, säger Berling.

Överraskad? 

— Det är svårt att säga. Jag har ju varit med i Guldsteget och Talang i två säsongen och förstått att jag varit nära. Jag tycker själv att det har gått bra för mig i år och jag har tagit steg framåt.

22-årige Berling har tidigare varit med i U19-landslaget där hon spelad 12 landskamper. Inför säsongen 2017/18 bytte hon från FBC Uppsala till Iksu där det förra säsongen blev SM-guld. Utvecklingen har fortsatt och hon belönas med en landslagsplats.

— Jag känner att jag vågar ta för mig lite mer och tänker inte lika mycket som jag gjort förut. Nu går jag mer på känslan. Sedan tycker jag att jag utvecklat min defensiv och tagit för mig mer offensivt som back.

Första säsongen i Iksu blev mållös men den här säsongen har det äntligen blivit mål, hela tre stycken dessutom.

— Ja det var skönt ändå. Det har ju hängt på en när det inte blivit mål så bra att kunna stryka den delen.

Berling är dessutom en av de spelarna som gått från U19-landslaget, genom guldsteget och nu då alltså a-landslagsdebut. Ett guldsteg som har hjälpt mycket.

— Det har varit med guldsteget och har hjälpt mycket. Man har fått ha dialog med förbundskaptenen och fått veta vad som krävs och vad man själv behöver jobba med för att nå till landslaget. Vi kan också få hjälp med olika saker såsom dietist eller idrottspsykolog.

Nu väntar alltså VM-kval i månadsskiftet. Ett som Sverige bör vinna enkelt.

— Förväntningarna är väl självklart att vi ska gå vinnande ur VM-kvalet. Men det får inte bli att vi ställer ut skorna och tar för lätt på det. Alla vill slå Sverige och vi vill säkert också göra saker i vårt spel. För mig blir det ju lite nytt i spelsystem och liknande även om jag tror det är likt det vi spelar i Iksu. Men ny omgivning, nya spelare och mycket nytt att ta in vilket jag ser fram emot.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar