Foto: Per Wiklund
Landslag

Förbundskapten Karlsson: ”Det ger ändå mycket”

Efter rekordmatchen - förbundskapten Åsa Karlsson ger sin syn på att spela VM-kval.

Största segern genom alla tider i landslagssammanhang, ett mål per minut och överlägsen seger för Sverige i första VM-kvalmatchen. Kan man då som förbundskapten ta med sig något från matchen?

— Framförallt tar vi med oss att alla fick speltid och debutanterna gjorde en bra debut. Det gjorde poäng och det tycker jag är kul att se. Vi håller även fokus i 60 minuter och gör 61 mål. Vi pratade mycket om att försöka hålla upp bolltempo i hela matchen och det gör vi bra, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Karlsson håller med om att siffrorna är stora och det är långt ifrån optimalt att möte 27:e rankade Frankrike i ett VM-kval. Ett kval ger dock saker även för Sverige.

— Ja men det ger ändå mycket. Kanske inte matchen mot Frankrike i sig men tittar vi fram mot VM så har vi bara tre matcher kvar innan VM-premiär och de matcherna är EFT i oktober. Att vi får de här dagarna är grymt viktigt för oss ur den aspekten. Vi får dagar att träna ihop oss, spela matcher och jobba med saker i vårt spel. Matcherna mot Norge och Danmark blir ju dessutom mot lite tuffare motstånd.

Just vid detta VM-kvalet blir det dock inte så många träningar för Sverige. Laget tränade en gång i tisdags, kör ett rehabpass innan matchen mot Norge under torsdagen och tränar innan matchen mot Danmark på fredag.

— Vi jobbar med olika delar i spelet och vi har ju även en del nya spelare som är med som ska komma in i hur vi vill spela i landslaget. Mot Frankrike blev det ju mycket i bolltempot men mot Danmark och Norge får vi nog även jobba med några saker i försvarsspelet. Vi får också i matchsituation testa lite olika formationer och laborera mycket. Så det är lite olika delar vi har fokus på.

Efter att EFT under våren plockats bort så har Sverige bara tre matcher innan VM-premiären i december.

— Vi pratade om det i ledarstaben och det är ju en jätteutmaning för oss att få ihop en VM-trupp. Det är tre matcher utöver VM-kvalet nu. Vi kommer ha två läger i sommar och där kanske vi kan få till någon eller några matcher. Men annars så blir det träningarna på läger som blir där det stora jobbet får göras.

Hur försvårar det ert arbete inför VM? 

— Ja vi kan ju inte träna på saker i skarpt läger. Vi har ju en trupp idag som har en medelålder på kanske 22,5 år. Vi kommer spela ett VM med två nya målvakter och vi har spelare som inte varit med på VM-nivå tidigare. Där är en utmaning att göra de tillräckligt förberedda och vi hade gärna haft fler landskamper.

Mot Norge och Danmark förväntas dock ett bättre motstånd.

— Det kommer definitivt bli bättre motstånd och inte lika stora siffror. Både Norge och Danmark har spelar som spelar i SSL och vi hoppas det blir jämnare och att vi träna på nya saker, säger Karlsson.

TV: Se matchen mot Norge – matchstart 15:00

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar