Foto: Per Wiklund
Landslag

Från flygstrul till hattrick – Stina Ander landslagsdebuterade

VM-kvalet inleddes med flygstrul och avslutades med hattrick för Stina Ander.

Debut i damlandslag och VM-kval. Veckan började dock inte med optimal för Stina Ander och hennes lagkamrater från Endre som blev rejält försenade till Gdansk.

— Ja det hade varit strul dagen innan vi skulle åka men sedan så såg allt okej ut för oss. Men det var tekniskt fel på planen när vi skulle åka från Visby så vi missade flighten på Arlanda och blev rejält försenade med mellanlandningar på vägen ner. Vi anlände väldigt sent på kvällen och missade träningen. Man kan väl säga att det inte var någon optimal start för mig och Ellen på vårt debutläger. Men det gick ju bra ändå, säger Stina Ander.

Gick bra gjorde det verkligen för landslagsdebutanten. I onsdagens match mot Frankrike debuterade Ander och gjorde då även sitt första mål i a-landslaget. VM-kvalet avslutades dessutom med ett hattrick mot Danmark.

— Vi började lite trevande men tog tag i det ju längre matchen gick. Det var väl en kombination av att de blev lite tröttare ju längre matchen gick och vi höjde upp tempot och spelade bättre.

TV: Se Stina Anders första a-landslagsmål 

Hennes tredje mål i matchen var dessutom ett snyggt volleymål.

— Jag tror vi hade varit inne ganska länge. Wibron har bollen bakom kassen och slänger in den mot mål. Den tar på något klubba och studsar upp och jag chansar på volley och den gick in, säger Ander om målet.

TV: Se hattricket här 

23-åriga Stina Ander har tidigare meriter från landslagsspel i U19-landslaget. Den här säsongen har gjort 8 mål och 8 assist för Endre. Numera alltså även landslagsspelare.

— Det har varit väldigt roliga dagar. Det är ju första gången med damlandslaget för mig och det är kul att vara med. Motståndet har ju inte varit det bästa och det har varit ganska svårt att försöka leverera någonting. Men jag tycker ändå att jag har gjort en helt okej turnering.

Har det varit mycket att ta in? 

 

— Det har varit väldigt mycket intryck. För det första så reser man till ett nytt land, det är nya personer och man ska spela ihop sig med nya spelare. Vi har ett annat spelsystem här än vad jag är van vid och det är mycket att till sig kring det tekniska och tänka innebandy. Efter det ska man gå ut och leverera också. Det är utmaning.

Stina Ander var en av fem debutanter under VM-kvalet. Som det brukar vara i ett VM-kvalet är det enklare motstånd. För Sveriges del slutade målskillnaden på hela 91-2 på tre matcher.

— Det är svårt att spela med spelare som man inte spelat med innan och mot det här motståndet. Vi var ju några från Endre och jag fick spela med både Sara och Ellen. Men jag tycker att jag kommit in bra i det och gör en helt okej turnering men jag kan mycket bättre. Det är skönt ändå att debuten nu är gjort.

Är målet för dig VM i december? 

— Det har inte varit det. Vi har haft mycket rockarder på hemmaplan och allt mitt fokus har varit på klubblaget. Att komma med här var en bonus jag inte räknat med. Nu kanske jag får tänka om även om det är länge dit. Det skulle vara riktigt stort att få representera sitt land i VM men mina tankar är inte där, säger Ander.

Damlandslaget

Foto: Per Wiklund

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar