Foto: Jonathan Rudman
Övrigt

Konflikten helt låst – förbundets krav för förhandling

Med bara några få dagar kvar är konflikten låst - allt talar för en utbrytarliga nästa säsong.

Konflikten mellan Svenska Innebandyförbundet (SIBF) och Föreningen Svenska Superligan (FSSL) som är SSL-klubbarnas intresseorganisation går in på sina sista dagar inför avgörande om hur innebandyn på elitnivå kommer att se ut från och med nästa säsong. FSSL hade i helgen en konferens där de bildade föreningen som ska driva ligan med det ansökta namnet ”Premier Floorball League (PFL)”, en utbrytarliga som inte kommer ingå i förbundets verksamhet och som ska drivas av elitklubbarna själva. Anledningen till den nya ligan är förhandlingarna gällande rådighet över rättigheter till högstaligan avslutades i december. Sedan dess har inga fortsatta förhandlingar mellan parterna genomförts och senast den 10:e februari måste SSL-klubbarna meddela om de vill spela i SSL den kommande säsongen eller i utbrytarligan PFL. Internt hos PFL är det datumet satt till den 8/2.

Under onsdagen samlade SIBF media i en presskonferens för att ge sin bild av konflikten, dess bakgrund och svara på frågor. Den enda större nyheten från pressträffen var att förbundet återgav en ny bildtill varför de inte accepterar de avtal som funnit föreslaget mellan parterna.

När det förra avtalet slöts för säsongerna 2017/18 och 2018/19 fanns det inskrivet i avtalet att ”Parterna har den gemensamma intentionen att ingå ett nytt långvarit avtal som ersätter eller efterträder detta avtal, varigenom SIBF:s immateriella rättigheter kopplade till SSL upplåts till SEI”

När FSSL förslag på nytt avtal presenterades för SIBF sa förbundet nej till avtalsförslaget och meddelade att de avbröt förhandlingarna.

– Vi har erbjudit elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna, men vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska Innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, säger Klas Hedlund, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet i ett pressmeddelande.

Sedan dess har inga ytterligare förhandlingar genomförts. Det är dock inte innehållet i själva avtalet i sig som ligger till grund för förbundets nej utan förbundet menar på att det är delar utöver avtalet som ligger till grund till att de inte godkänner att FSSL tar över rättigheterna.

— Intentionen var att de från nästa säsong skulle ta över rättigheterna. Men vi sa redan då att de även måste visa hur det ska bygga organisationen och finansiera den. Vi insåg att vi måste vara del i att finansiera den och då måste vi veta hur de ska driva och vilket sätt. Där har det inte rört sig en millimeter på de här åren. Då kan inte vi överlåta rättigheter med den risken, säger SIBF styrelseledamot Krister Azelius.

Vad är det ni önskade för att få till ett avtal?

— Till och börja med så hade en tillsatt VD varit en start. Därefter vilka funktioner som de ska ha i organisationen och hur många som ska jobba med SSL. Lägg där till en tidsplan och en uträkning på vad det kommer kosta oss i förbundet och hur de skulle finansiera det. Det är tre delar vi hade behövt känna oss trygga i:

  1. Att vi tror att deras organisationsbygge duger. Med tanke på deras research har jag ingen anledning att tro att den inte skulle göra det. Men vi hade behövt se det.
  2. Vilka finanskrav som ställs på oss för att bygga den organisationen. Vi måste veta hur mycket av hela innebandyrörelsens eangar vi ska investera i det här.
  3. Själva avtalet i hur vi ska fördela resultatet därefter. Men den här delen tror jag hade varit den minst besvärliga med tanke på hur vi tidigare uttryck oss.

— Hade vi fått JA på ovanstående så hade vi kanske kunnat säga ja och därmed hade de kunnat sätta igång ett arbete där vi kunnat lämna över rättigheterna, kanske inte direkt men inom en 12 månaders period. Vi behöver helt enkelt veta vad vi lämnar över rättigheterna till för att våga satsa på detta.

Under helgen konferens som FSSL höll med sina medlemmer presenterades just en organisationsstruktur för den nya ligan.

Skulle en förhandling bli aktuell med den organisationen?

— Nu har vi inte haft den diskussionen i styrelsen eller organisationen kring detta. Men det de presenterade kan jag säga utan att ha analyserat eller frågat i hur de ska få ihop detta så rimmar det dåligt med vad jag tror är görbart med vad jag tror att vi förväntar oss. Jag tror att det är en startpryl men jag är tveksam till att det går att starta på det heller. Men jag har inte kunnat analysera det närmare.

Vad skulle göra att en förhandling skulle bli aktuell? 

— De behöver ta bort kravet att vi ska förhandla med utgångspunkt i att det enda svaret som finns gällande rättigheter är att dessa ska tillhöra FSSL. Det är det de kräver och vi förhandlar inte under det kravet.

Om det tas bort är ni öppna för att hitta en lösning? 

— Vi behöver ett besked om kabinettfrågan kan droppas. Sedan behöver de inte ha ett nytt avtalsförslag utan då kan vi förhandla fritt och skriva avtal tillsammans på alla möjliga sätt. Vi ska ha med oss en sak och det är att det är tidsmässigt försvårande just nu. Den här eventuella förhandlingen sker under hotet om utbrytarliga och det kan vi inte be de ta bort. Men skulle en ny förhandling blir av så måste det gå snabbt så att nytt sammanbrott i förhandlingen inte äventyrar våran SSL. Den är viktigt för oss. Vi måste kunna se till att vi har en SSL nästa säsong.

Från Föreningen SSL har de länge varit tydliga med att om de inte får rådighet över rättigheterna så startar de en egen liga.

”Budskapet från föreningarna i FSSL är glasklart. Rättigheterna för Svenska Superligan ska förvaltas av föreningarna och ligaföreningen. På uppmaning av SIBF presenterade FSSL i början av december ett förslag på ett upplägg för affärsuppgörelse och samarbete, som en utgångspunkt för kommande förhandling kring villkoren mellan parterna. SIBF sa kort och gott nej. Så mycket var samarbetsviljan värd i praktiken.

Om SIBF inte kan acceptera att föreningarna tar huvudansvaret för ligans utveckling kommer det inom kort att startas en ny liga som är fristående från SIBF. Den ligan kommer i så fall att bli världens bästa liga, på riktigt”

Efter helgens möte som FSSL genomförde kommenterade ordförande Krister Kalte återigen det låsta läget.

– Det förbundet gjorde var att i december inte ge oss något annat alternativ än att gå vidare på egen hand. Det är inte det vi vill, men dörren stängdes framför näsan på oss och då får vi söka efter andra vägar framåt. Vårt förslag bygger på goda exempel och beprövade modeller. Det gick till och med längre i och med att vi erbjöd förbundet del av intäkterna, förklarar FSSL:s ordförande Krister Kalte till SSL.se. 

Med bara dagar kvar är läget mellan partnerna alltså fortsatt helt låst.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar