Foto: Logotype PFL/Per Wiklund
Övrigt

Osäkert kring namnet för nya ligan

Patent- och Registreringsverket har gjort en första bedömning på varumärket PFL Premier Floorball League.

I början av året skickade Föreningen Svenska Superligan (FSSL) in en varumärkesansökan till Patent- och registreringsverket (PRV) för den utbrytarliga som de jobbat på att skapa eftersom FSSL och Svenska Innebandyförbundet inte lyckats komma överens om vem som ska få rådighet över rättigheterna för SSL. Namnet som skickades in till PRV var PFL Premier Floorball League.

— Jag kan bekräfta att det är det tilltänkta namnet på den nya ligan. Just namnfrågan är inte det viktigaste av det vi jobbat med men Premier Floorball League förkortat till PFL är det förslag vi kommit fram till. Sedan får vi se om det går igenom hos PRV. Det är inte klart och eftersom det är ett engelsk namn också så finns det med som en aspekt som även det kan påverka om vi får igenom det, sa PFL:s General Manager Anders Murman, när vi på ibnytt.se avslöjade liganamnet i början av januari.

Som alltid när varumärken skickas in till PRV sker en granskning av varumärket. Den 29:e januari fick FSSL svar av PRV och en första bedömning av varumärket.

”Patent- och registreringsverket (PRV) har granskat er ansökan och bedömer att det finns hinder mot att registrera ert varumärke.”

”Det motanförda märket ingår i sin helhet i ert sökta märke, därmed föreligger märkeslikhet. Vidare avser ert märke tjänster som är av samma och liknande slag som det motanförda märket är registrerat för i klass 41. Därmed är märkena förväxlingsbara”

Varumärket och det nya liganamnet PFL Premier Floorball League godkänts alltså inte av PRV. Anledningen är att PFL redan finns registrerat som varumärke av ett företag i USA. Bedömningen är ett föreläggande från PRV vilket innebär att FSSL fortfarande kan få igenom varumärket:

”För att hindret ska kunna frånfallas krävs medgivande, alternativt att klass 41 stryks ur ansökan”

Medgivande skulle i så fall innebära att det företag som idag har PFL registrerat godkänner FSSL:s ansökan om PFL Premier Floorball League. Att stryka klass 41, vilket är en varumärkesklass kan FSSL dock inte göra då denna varumärkesklass bland annat innefattar anordnande av idrottsevenemang och -tävlingar.

— Jag ska ringa de som äger PFL och se vad vi kan komma fram till. De äger ju det inom underhållning och sport där vi verkar och vi får se om vi kan komma överens om något. Vi har inte hunnit kolla på det ännu men det är något vi måste börja med på måndag och se om de kan ge oss tillåtelse att använda PFL, säger Murman.

Vad gör ni om de inte godkänner det? 

— Om vi inte får det stryker vi kanske förkortningen PFL och ändrar om loggan eller så blir det något annat. Generellt för varumärken så är det ju väldigt få förkortningar som är tagna och skyddade men en förkortning för en liga kan vara bra att ha. Det hänger helt på vad vi får för svar från de som äger det idag.

Så det kan bli ett annat namn? 

— Ja så är det ju att vi kan behöva börja om i namn och varumärkesdelen. Vi har dock inte investerat något i den mer än namn och logga. Vi vill fortfarande ha ett engelsk namn och vi får då fundera på att hitta något där en förkortning skulle fungera inom våra kategori inom sport och underhållning. Men det är sådant vi får jobba med framöver i så fall.

När ansökan om PFL Premier Floorball League skickades in fanns en tydlig tanke om ett internationellt namn.

— Det fanns från början en tanke att göra något med Floorball League men det var för generiskt så vi behövde lägga till något före. Vi ville ha det på engelska vilket passar för det vi vill bygga nu. Vi vill vara innebandyns svar på NHL och jobba mot det från start. Sedan finns det ingen tanke att slå ihop med Finland eller liknande utan just att det är på engelska är för att vi vill kunna sälja ligan på en internationell nivå. De stora klubbarna skeppar redan idag supporterprodukter över hela världen och vi vet att det finns ett intresse för världens bästa liga runt om i världen. Då vill vi vara internationella från start, förklarade Murman för en månad sedan.

FSSL har till den 9:e april på sig att komma in med ett medgivande.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar