Foto: Per Wiklund
SSL-Dam

FSSL överklagar förbundets beslut om anmälningar

Föreningen SSL överklagar anmälningarna till SSL som inte godkändes av förbundet.

Efter att anmälningstiden till nästa säsongs SSL gått utan i måndags klockan 12:00 var endast 8 lag anmälda. Lagen som anmält sig är Växjö, Helsingborg och Lindås Rasta på herrsidan samt IKSU, KAIS Mora, Västerås Rönnby, Endre och Göteborg på damsidan. Övriga lag i nuvarande SSL hade anmält sig med ett förbehåll att de nuvarande avtalsförhandlingarna mellan elitföreningarnas organisation FSSL och Svenska Innebandyförbundet (SIBF) skulle lösa sig till ett avtal. Förhandlingar som skulle fortsätta den 14:e mars. Ett förbehåll som SIBF inte godkände.

– Förbehållet var att man innan den 30 april skulle ha fått ett avtal på plats. Att det inte godkändes är för att vi inte tar emot anmälningar med förbehåll och det är inte för att bråka. Om man anmäler med förbehåll har vi accepterat att man så sent som den 30 april skulle kunna lämna serien och då skulle vår tävlingsgrupp och de lag som blir aktuella för vakansfyllnad inte fixa det, säger Svenska Innebandyförbundets styrelseledamot Krister Azelius till SVT Sport. 

SIBF satte i anslutning till första förhandlingsmötet en sista anmälningsdag för spel i Svenska Superligan 2019/2020 till den 1 mars som senare flyttades fram till den 4 mars.

– Utifrån det avtalslösa men ändå positiva läget valde en överväldigad majoritet av föreningarna att visa på en god vilja och anmäla sig, men med ett förbehåll om att det måste finnas ett avtal mellan SIBF och FSSL på plats senast under april månad. Det är rimligt att föreningarna vet vilka villkor som gäller för seriespel innan de slutligen anmäler sig till en serie, förklarar FSSL:s ordförande Krister Kalte i ett pressmeddelande.

Beslutet att ogiltigförklara anmälningarna till SSL kommer nu att överklagas till Juridiska nämnden (JN) och eventuellt i nästa steg till Riksidrottsnämnden (RIN).

– Vi ville fortsätta avtalsarbetet på det sätt som vi hade kommit överens om, men SIBF har återigen avbrutit förhandlingarna och kastat ut oss. Distrikten vädjade till SIBF att godta att anmälningstiden skulle skjutas fram i syfte att ge förhandlingarna en chans, något klubbarna uppskattade. Detta svarade SIBF aldrig på. Vi vill innebandyns bästa genom att skapa en lösning enligt den i svensk idrott rådande modellen med avtal mellan förbund och liga. Dessutom har vi gått ännu längre och erbjudit SIBF att få ta del av ligans framtida intäkter, säger Krister Kalte.

Att inte acceptera anmälningarna med förbehåll under pågående förhandling tolkar FSSL:

— Vi kan inte annat än tolka det som att det aldrig fanns någon vilja från SIBF att förhandla. På vår önskan om att få ta ett större ansvar för produkten och varumärket svarar SIBF att man inte tillåter detta för att förbundet måste ta ansvar för hela den svenska innebandyn. Samtidigt upplever vi en spricka inom rörelsen som aldrig tidigare har skådats. Vi får också höra att klubbarna inte är mogna uppgiften, vilket blir provocerande när SIBF själva misslyckats i alla år.  Om SIBF tar sitt förnuft till fånga är vi beredda att återuppta förhandlingarna. Kastar man ut oss så finns det just nu bara en väg framåt – och det är en fristående liga i egen regi. Den respons och uppmärksamhet vi fått sedan planerna för Premier Floorball League presenterades har varit överväldigande och vi är övertygade om att de sportsliga och kommersiella möjligheterna är mycket stora.

Den nya ligan som FSSL arbetet med parallellt har namnet Premier Floorball League. En liga där arbetet sedan förhandlingarna fallerade i december har intensifierat och flera avsiktsförklaringar med olika partners har skrivit. En lösning som FSSL ser som en god helhetslösning för att utveckla innebandyn i Sverige.

– Vi är i dag omgivna av en enorm kompetens och en energi som utgör en mycket stark plattform för att ta nästa steg. Vi fortsätter att arbeta vidare enligt den överenskomna planen och lägger all konstruktiv kraft på att göra Världens bästa liga ännu bättre, avslutar Kalte.

Ikväll tisdag 18:00 håller FSSL presskonferens för att delge mer information.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar