Foto: Jonathan Rudman
Endre IF

Tydligt fokus på utveckling för Endre

Det märks tydligt på Endres tränare Alexander Brinkmann att utveckling och process är viktigt för laget som tagit 18 poäng på 9 omgångar. - Det är mycket som är positivt och vi blir bättre även om det är mycket kvar att utveckla, säger Brinkmann.

ibnytt.se slog sig ner på läktaren med Endre IFs tränare Alexander Brinkmann efter träningen i ICA Maxi Arena för att checka av läget i laget efter 9 omgångar och tankarna inför matchen mot Mora.

Hur är känslan efter 9 spelade omgångar? 
– Det är överlag bra. Vi har kommit hyfsat långt i vår utveckling med mycket nytt. Det är mycket som är positivt och vi blir bättre även om det är mycket kvar att utveckla. Vi har jobbat mycket med ett nytt försvarsspel i år vilket har gjort att vi fokuserat mycket på det för att få alla detaljer att sitta. Nu måste vi även stegvis bli bättre i offensiven för att kunna föra spelet bättre, spela med mer variation och olika typer av uppspel.

Utveckling av laget är viktigt för dig. Hur är den processen planerad?
– Första två matcherna hade vi IKSU och Kalmarsund och där kalkylerade vi med att vi inte skulle vara helt redo och resultatet spelade mindre roll. Efter det var det ju ett uppehåll för Champions Cup och sen i matchen mot Rönnby den 9 oktober skulle vi vara färdiga. Vi gör trots det en bra match prestationsmässigt mot IKSU. Efter det har det varit fokus på konstant utveckling. Januari blir jätteviktig månad för oss. Det är ju inte riktigt samma som i fjol där vi kunde toppa till slutspelet utan det är mer fokus på längre utveckling. Men så fort vi känner att vi har utrymme så toppar vi till det mot slutspel.

Hur hanterar ni avvägningen med den långsiktiga utvecklingen kontra att det är matcher varje vecka som ska vinnas? 
– Vi gjorde ett vägval i början eftersom vi hade hög omsättning på spelare och att vi vill spela ett spel med mycket boll. Med de förutsättningar tog vi beslutet att vi måste jobba med utveckling i fokus för att bli så bra vi vill. Vi delar även upp det i vilket motstånd vi har i veckorna och avgör vilken del i utvecklingsprocessen som vi tar tag i. Det är ganska lite som bara är matchspecifikt utan det är del i ett större pussel. T ex finns det delar i försvarsspelet som är bra att jobba med när vi möter vissa lag som vi har med oss i det längre perspektivet.

I helgen väntar Mora som också har 18 poäng. Vad tror du om den matchen?
– Mora går ju rätt mycket på två femmor vilket enligt mig innebär att antingen ha stort bollinnehav eller ett lågt tempo. Min ambition är att vi ska komma in i matchen och tycka det är kul att ha mycket boll. Vi ska kunna spela offensiv och utmana Mora. Vi vill få det att bli ruggit intensivt med god fysik, ett aktivt närkampspel och det ska smälla i den matchen vilket också kommer vara nycklarna i den matchen.

Vad i Moras spel måste ni se upp med? 
– De har ju ett spel som bygger på att spela bra med boll genom att skaffa sig tid med boll. De har flera väldigt duktiga spelare vilket gör att de är bra på spelet med boll och gott om tid. För oss handlar det om att ge de så lite tid med blicken uppe som möjligt genom att alltid ha press på bollhållaren och vara intensiva. De har ju en stomme av spelare i sin trupp där de kunnat bygga på kontinuitet över flera säsonger och unga spelare på väg upp. Moa Gustavsson är en av de unga spelarna som sticker ut.

Hur nöjd är du så här långt för er del?
 Man kan tycka att det är bra med 18 poäng på 9 omgångar men det som är intressant är hur många vi tagit efter 26 och det är väl det som är processen. Vi har börjat bygga upp en stabilitet och jag har svårt att se att vi ska göra en sån period som vi gjorde mot IKSU i tredje idag. Nu har vi en bättre stabilitet och vet inte bara vad vår plan A är utan även plan B och C. Till att börja med ska vi upp i 20 poäng och då har man säkrat kontraktet enligt mig, avslutar Brinkmann.  

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar